Πότε βγαίνουν τα νέα φάρμακα στην αγορά! Πόσο θα στοιχίζουν;

  • Iatropedia
Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου αναμένεται να αναρτηθούν από το υπουργείο Υγείας οι τιμές των νέων σκευασμάτων που θα κυκλοφορήσουν στη χώρα μας αλλά και οι διορθωμένες τιμές στα σκευάσματα που είχαν εντοπισθεί λάθη.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Η διαδικασία τιμολόγησης και διορθώσεων τιμών μπορεί να έχει ολοκληρωθεί δε σημαίνει όμως πως τα νέα φάρμακα που αφορούν πολλές και βαριές παθήσεις, θα είναι και διαθέσιμα άμεσα στο κοινό.

Με βάση τη διαδικασία στις 31 Οκτωβρίου θα δημοσιοποιηθούν επίσημα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας οι νέες τιμές για 60 πρωτότυπα και 600 γενόσημα φάρμακα καθώς και οι διορθωμένες τιμές για 50 σκευάσματα τα οποία είχαν λάβει λανθασμένη τιμή και κάτω από τη χαμηλότερη της Ευρώπης.

Μετά τις αλλαγές πλέον θα λάβουν τιμή στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης όπως προβλέπει ο νόμος.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μοναδικά και on patent φάρμακα. Επίσης αναμένεται να δημοσιευτούν άλλες 50 διορθώσεις που περιελάμβαναν κυρίως λάθη στη διαδικασία.

Στα ράφια των φαρμακείων τα νέα φάρμακα με τις νέες τιμές θα τοποθετηθούν όπως όλα δείχνουν τον Δεκέμβριο.

Και αυτό διότι μεσολαβεί η διαδικασία του ορισμού των τιμών αναφοράς, της ένταξης των σκευασμάτων στη θετική ή στην αρνητική λίστα ενώ θα πρέπει να εκδοθεί και το απαραίτητο ΦΕΚ.

Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας και κάτι μέχρι οι υπηρεσίες του υπουργείου να εντάξουν τα νέα σκευάσματα στις λίστες αποζημίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στον… αέρα και πάλι το ΠΕΔΥ! Λιγοστεύουν ξανά οι γιατροί

Η ακτινογραφία του ΕΣΥ δια χειρός εργαζομένων! Δείτε τα κενά και τις ελλείψεις

Η αξιολόγηση “τρώει” το “Αττικόν”! Γιατί αρνούνται τα “τεστ” οι εργαζόμενοι

Ώρα μηδέν στις εντατικές! Πως χάνονται ανθρώπινες ζωές