Πότε πήγατε τελευταία φορά στο γυναικολόγο;

  • Iatropedia
Οι περισσότερες γυναίκες αν και γνωρίζουν τη σημασία της πρόληψης αμελούν συνεχώς να επισκεφτούν τον γυναικολόγο τους. Η τακτική αυτή θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυαικών. Από ποια ηλικία και κάθε πότε πρέπει να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας; Τι περιλαμβάνει το ετήσιο τσεκ απ; Ποια συμπτώματα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούν οι γυναίκες; Απαντήσεις στο επσιτημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Γράφει ο Άρης Χ. Τσιγκρής

MD PhD. Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Η πρώτη επίσκεψη

Η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο πρέπει να γίνει απαραιτήτως μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή, ανεξάρτητα από την ηλικία που έγινε αυτή.

Μάλιστα, καλό θα ήταν η επίσκεψη στο γυναικολόγο να έχει προηγηθεί από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Η ηλικία των 13-15 ετών είναι η ιδανική χρονική περίοδος μια νεαρής γυναίκας για την παρθενική της επίσκεψη στον γιατρό. Οπότε, αν έχεις περάσει αυτήν την ηλικία, μη διστάζεις άλλο και κλείσε άμεσα ένα ραντεβού.

Τι τι εξετάσεις να κάνεις;

Στις περισσότερες περιπτώσεις μια επίσκεψη ετησίως για ένα γενικό τσεκ άπ όπου ο γυναικολόγος θα κάνει τεστ ΠΑΠ και θα εξετάσει τα γεννητικά σου όργανα και το στήθος είναι αρκετή.

Ωστόσο, αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανωμαλία στην περίοδο, κολπικά υγρά διαφορετικού χρώματος και οσμής , επίπονους πόνους, μάλλον θα πρέπει να την επαναλάβεις.

Συμπτώματα

Αλλαγές στην περίοδο

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανωμαλία στην περίοδο ,όπως για παράδειγμα διακοπή, μεγάλη καθυστέρηση, μικρότερη ή μεγαλύτερη ροή από το κανονικό καλό θα ήταν να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας

Ινομυώματα της μήτρας, μια μόλυνση, ή ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Η καθυστέρηση της περιόδου από τη άλλη πλευρά είναι το πρώτο σημάδι πιθανής εγκυμοσύνης. Αλλά ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, μπορεί να έχει παρουσιαστεί κάποια ορμονική διαταραχή που πρέπει επειγόντως να ρυθμιστεί με φαρμακευτική αγωγή.

Θετικό τεστ εγκυμοσύνης

Τα τεστ κυήσεως δίνουν μια πρώτη απάντηση για το αν είστε έγκυος ή όχι. Η εξέταση αίματος είναι αυτή που θα σιγουρέψει ή θα διαψεύσει το τεστ εγκυμοσύνης.

Άλλωστε, στην περίπτωση που είστε έγκυος το ραντεβού με τον γιατρό επιβάλλεται ήδη από την αρχή της κύησης.

Ενόχληση στην ευαίσθητη περιοχή

Εάν αντιμετωπίζεις οποιαδήποτε ενόχληση στην ευαίσθητη περιοχή όπως για παράδειγμα φαγούρα, κάψιμο ή έχεις αυξημένα κολπικά υγρά με οσμή ή και άοσμα,

Μια μικρή αλλαγή στην οσμή αλλά και τη ρευστότητα των κοπλικών υγρών είναι φυσιολογική μέσα στο μήνα.Ωστόσο, αν παρατηρήσεις κιτρινωπά, πρασινωπά ή γκρι υγρά και αν αυτά συνοδεύονται από άσχημη οσμή, είναι ώρα να καλέσεις το γυναικολόγο σου.

Πιθανότατα, τα παραπάνω συμπτώματα να είναι σημάδια λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος όπως για παράδειγμα μια απλή ουρολοίμωξη ή να αποτελούν μήνυμα για την εμφάνιση κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος. Ο γυναικολόγος θα μπορέσει να αξιολογήσει την κατάσταση και να σου δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή τους. Γιατί να υποφέρεις και να βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου ενώ μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα;

5. Έντονος πόνος στην περίοδο

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν ενοχλήσεις και πόνους κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσης , ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι πόνοι αυτοί μπορεί αν είναι ιδιαίτερα επώδυνοι και μη αντιμετωπίσιμοι με τις κοινές μεθόδους και τα παυσίπονα, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά σου.

Ο πόνος αυτός στις περισσότερες περιπτώσεις είναι φυσιολογικός, αν όμως είναι έντονος τότε χρειάζεται ιατρικό έλεγχο. Πιθανότατα να μη συντρέχει κάτι ανησυχητικό, αλλά μπορεί να είναι και σύμπτωμα ενδομητρίωσης.

Πονάς κατά τη διάρκεια του σεξ

Αν λοιπόν νιώθεις πόνο στην πριν ή μετά το σεξ απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας. Συχνές αιτίες είναι ξηρότητα του κόλπου, λοιμώξεις, ή τα ινομυώματα της μήτρας. Το σίγουρο είναι πως όποια και αν είναι η αιτία, θα μπορέσει να δώσει λύση στο πρόβλημά σου.

Άρης Χ. Τσιγκρής

MD PhD. Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

e-mail: info@aristsigris.gr

http://www.aristsigris.gr/

https://www.facebook.com/ArisTsigris