Πότε πάει η τρόικα στο υπ.Υγείας; Όλα τα νέα σενάρια για την Υγεία

  • Iatropedia
Μέρα με τη μέρα αναμένει η κυβέρνηση την τρόικα να επιστρέψει στη χώρα μας για να κλείσουν και τα τελευταία θέματα που παραμένουν ανοικτά. Οι δανειστές μας όπως είναι αναμενόμενο θα ελέγξουν για άλλη μια φορά και τα ζητήματα του τομέα της Υγείας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μπορεί κατά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην Υγεία να μην υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, ωστόσο υπάρχουν “ανοικτές” 20 δράσεις με την τρόικα που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη.

Οι πιεστικοί δανειστές έχουν πάντα το νου τους σε μεγάλα ζητήματα της Υγείας όπως φάρμακα, προυπολογισμοί νοσοκομείων και φαρμακοποιοί.

Η κομμένη φαρμακευτική δαπάνη

Οι δανειστές μας για άλλη μια φορά αναμένεται να δείξουν το …ενδιαφέρον τους και για τη φαρμακευτική δαπάνη η οποία οριστικά και το 2015 θα πρέπει να κλείσει στα 2 δις ευρώ.

Οι υπερβάσεις ανά μήνα έχουν ήδη περιορισθεί στα 6 εκατ. ευρώ -τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο της φετινής χρονιάς- κάτι που σημαίνει ότι και η επιβάρυνση για τη φαρμακοβιομηχανία θα είναι μικρότερη. Στα 2 δις ευρώ όμως θα περιλαμβάνονται τόσο τα εμβόλια όσο και τα φάρμακα για τους ανασφάλιστους που τελικώς υπολογίζονται στα 100 εκατ. ευρώ με βάση τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

Το …άναρχο ωράριο

Εδώ και καιρό οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται ότι το ωράριο των φαρμακείων είναι άναρχο και προκαλεί χάος στην αγορά. Μπορεί ο νόμος να δίνει τη δυνατότητα να ανοίγει ο καθένας ότι ώρα θέλει, φαίνεται όμως πως δημιουργούνται νέες δυσκολίες για τους ασθενείς καθώς ουδείς φαρμακοποιός υποχρεούται να ενημερώσει για το ποιες ώρες ακριβώς θα λειτουργεί.

Κατά τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο αυτό δημιουργεί σοβαρά προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς γι αυτό και ο κλάδος ζητά νέα ρύθμιση.

Κάτι όμως πως φαίνεται εξαρτάται και από την τρόικα καθώς το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί.

Συνεχής μάχη για την …ασπιρίνη

Το θέμα της διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) στα σούπερ μάρκετ μπορεί σήμερα να μην αποτελεί πρώτο θέμα, δε σημαίνει όμως πως το έχουν ξεχάσει και οι τροικανοί.

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης επανέλαβε πως το επιχείρημα της ελληνική πλευράς παραμένει πως ανταγωνισμός υπάρχει ήδη για τα συγκεκριμένα φάρμακα. Μάλιστα η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει και πάλι στοιχεία από την εταιρεία καταγραφής IMS που δείχνουν πως υπάρχει πτώση στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ ήδη από τις πωλήσεις τους στα φαρμακεία και η διάθεσή τους στα σούπερ μάρκετ θα ήταν ανώφελη σχετικά με το θέμα του ανταγωνισμού.

“Από τη μελέτη προκύπτει ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί ήδη” ακούστηκε να λέει για άλλη μια φορά ο υπουργός υγείας, τασσόμενος υπέρ των θέσεων των φαρμακοποιών που βλέπουν ως κόκκινο πανί την πώληση των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ.

Τα ύποπτα υλικά των νοσοκομείων

Η τελευταία δικαστική συνέχεια στο θέμα του σκανδάλου της προμήθειας των ορθοπεδικών υλικών στρέφει όμως το ενδιαφέρον για άλλη μια φορά στο ζήτημα των προμηθειών των νοσοκομείων. Ο Μάκης Βορίδης δεσμέυεται πως θα φερει νέο θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς μέσω του οποίου τέτοια φαινόμενα θα εξαφανιστούν. Τα μέτρα αναμένεται να παρουσιασθούν και στην τρόικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στεγνώνουν τα νοσοκομεία από ρευστό και υλικά! Τι θα κάνει το υπ.Υγείας

Σκάνδαλο ορθοπεδικών! Οι παχυλοί λογαριασμοί, τα «Κουβανέζικα» και οι επίορκοι

SOS από φαρμακοποιούς για ελλείψεις φαρμάκων! Ποια λείπουν από τα ράφια

Προς κατάργηση τα βιβλιάρια υγείας! Τι ετοιμάζουν υπ.Υγείας-ΕΟΠΥΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν