Πότε και πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας;

  • Iatropedia
Η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας περνά από το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών. Όμως πόσες φορές την ημέρα είναι αρκετό; Διαβάστε τι συστήνουν οι ειδικοί

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταρεία συνιστά να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τροφών και την πλάκα – μια κολλώδη ταινία που αποτελεί για τα δόντια σας και περιέχει βακτήρια. Όταν τρώτε ένα γεύμα ή σνακ που περιέχει ζάχαρη, τα βακτήρια μπορούν να απελευθερώσουν οξέα που επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών

.Επαναλαμβανόμενες επιθέσεις μπορεί να σπάσει το σμάλτο των δοντιών και προκαλούν την τερηδόνα. Η πλάκα που δεν αφαιρείται, επίσης, μπορεί να μετατραπεί σε πέτρα, καθιστώντας πιο δύσκολο να κρατήσει τα δόντια καθαρά.

Κατά την επιλογή της στιγμής για να βουρτσίζετε τα δόντια σας, μπορείτε επίσης να εξετάσει τη διατροφή σας. Αν έχετε φάει μια όξινη τροφή ή ποτό, αποφύγετε το βούρτσισμα των δοντιών σας για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Τα οξέα αυτά αποδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών, και το βούρτσισμα πάρα πολύ σύντομα μπορεί να αφαιρέσει το σμάλτο. Αν ξέρετε ότι πρόκειται να φάτε ή να πιείτε κάτι όξινο, βουρτσίζετε τα δόντια σας εκ των προτέρων.

Εκτός από το βούρτσισμα των δοντιών σας, οι επιστήμονες συνιστούν:

Φάτε μια υγιεινή διατροφή και το όριο μεταξύ-γεύμα σνακ

Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες, ή και νωρίτερα εάν οι τρίχες ξεφτισμένο

Προγραμματίστε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις

πηγή mayo clinic