Πότε επιτέλους θα ισχύσει η αντισταθμιστική ανάπαυση για τους γιατρούς του ΕΣΥ;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η "αντισταθμιστική ανάπαυση" είναι η ανάπαυση των νοσοκομειακών γιατρών μετά από 24ωρη εφημερία και προβλέπεται τόσο από την εθνική, όσο και από την κοινοτική νομοθεσία. Η ΟΕΝΓΕ έστειλε εξώδικο προς το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις των ΥΠΕ στο οποίο περιλαμβάνει τη νομολογία και τα επιχειρήματά της.

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ διαμαρτύρεται για τη μη χορήγηση ημέρα ανάπαυσης μετά από εφημερία αλλά και για την παρακώλυση της χορήγησης ρεπό, όπως και τον εξαναγκασμό των γιατρών σε υπερεφημέρευση.

Η Ομοσπονδία ζητεί να συμμορφωθεί η Πολιτεία με το κοινοτικό δίκαιο, το οποίο έχει γίνει και εσωτερικό δίκαιο με αυξημένη τυπική ισχύ, καθώς και με την νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Σε αντίθετη περίπτωση, οι γιατροί θα προσφύγουν στην Δικαιοσύνη καθώς και στις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, ο οποίος πολιτικά πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, το ρεπό θεσμοθετήθηκε πρώτη φορά στην κλαδική συμφωνία της ΟΕΝΓΕ με το υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια συμπεριλήφθηκε στο νόμο 3754/2009 που κύρωσε την κλαδική συμφωνία. Η ρύθμιση προέκυψε ως εφαρμογή της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 48ωρο. Ο κ. Βαρνάβας, ωστόσο, εντοπίζει ένα παράδοξο με την κατάθεση του εξώδικου της ΟΕΝΓΕ. Μέχρι τώρα – εξηγεί – τα εξώδικα υπέγραφε και επέδιδε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας ο νομικός της σύμβουλος. Για πρώτη φορά, το εξώδικό υπογράφουν η πρόεδρος και ο γραμματέας, οι οποίοι ζητούν την πιστή εφαρμογή των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.