Πότε ‘χτυπάει το καμπανάκι’ για καρκίνο του παχέος εντέρου

  • Iatropedia
Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος πιο συνήθης τύπος καρκίνου. Περίπου το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου αναπτύσσονται σε άτομα που είναι άνω των 60 ετών.

Υπολογίζεται οτι 40.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρουδιαγιγνώσκονται κάθε χρόνο και περίπου ένας στους 20 ανθρώπους (αριθμοί και ποσοστά βασισμένα σε στοιχεία από την Μ. Βρετανία) θα εμφανίσει καρκίνο του εντέρου κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Σχεδόν εννέα στους δέκα ανθρώπους που αναπτύσσουν καρκίνο του εντέρου είναι άνω των 60 ετών.

Κάθε χρόνο, περίπου 16.000 άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της νόσου. Εάν ο καρκίνος του εντέρου εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, είναι πιο θεραπεύσιμος.

Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σας. Αν έχετε παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου

Τα τρία κύρια συμπτώματα του καρκίνουπαχέως εντέρου είναι αίμα στα κόπρανα, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (όπως σε πιο συχνές, πιο χαλαρές κενώσεις) και κοιλιακό (κοιλιά) πόνο.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου του εντέρου, υπάρχουν αρκετές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στον τρόπο ζωής σας. Οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου. Η διακοπή του καπνίσματος θα μειώσει τον κίνδυνο.

Η παχυσαρκία και αδράνεια συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που έχουν μια υγιή ισορροπημένη διατροφή είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν τη νόσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολύποδες παχέος εντέρου: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου –αλλά όχι σε όλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν