ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Τιμωρός ο ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους με Διαβήτη τύπου 1»

  • Iatropedia newsroom
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υπογραμμίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 στη συνταγογράφηση αναλώσιμων υλικών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με ανακοίνωσή της καταγγέλει την «τιμωρητική συμπεριφορά» συγκεκριμένων Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ που δεν ασχολήθηκαν με την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 από τον περασμένο Νοέμβριο έως και σήμερα, στη συνταγογράφηση αναλώσιμων υλικών.

Περιγράφοντας τις παρεμβάσεις που έχει κάνει, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει ότι πραγματοποίησε συνάντηση με Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού και τον Προϊστάμενο Στρατηγικού Σχεδιασμού στις 16 Ιανουαρίου με αίτημα την ποιοτική αξιολόγηση των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Επίσης, στις 19 Ιανουαρίου, έστειλε επιστολή στον ΕΟΠΥΥ με θέμα τα προβλήματα των πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 στη συνταγογράφηση αναλώσιμων υλικών.

«Στο ΦΕΚ89 περιγράφονται με σαφήνεια τα αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά υλικά που δικαιούνται μηνιαίως, οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από οποιονδήποτε τύπο Σακχαρώδη Διαβήτη. Συγκεκριμένα, οι χρήστες συστημάτων καταγραφής γλυκόζης, κυρίως μικρά παιδιά, εκτός από την μηνιαία ποσότητα αισθητήρων, η οποία περιγράφεται στο ΦΕΚ919/Β/22-2-23, δικαιούνται και 1 κουτί (50τμχ) ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος», αναφέρει η ανακοίνωσ της Ομοσπονδίας.

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Kαταγγέλει τις πρακτικές και τις αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ

«Πριν το ΦΕΚ89, οι χρήστες Libre δεν έπαιρναν καθόλου ταινίες, ενώ οι χρήστες αντλιών με καταγραφή έπαιρναν 4 κουτιά (50 τμχ έκαστο). Επιπλέον, στο ίδιο ΦΕΚ ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ορίζει ότι αν το σύστημα καταγραφής χρειάζεται βαθμονόμηση για να λειτουργήσει, οι ταινίες της βαθμονόμησης θα πρέπει να δίνονται από την εταιρία που εμπορεύεται το προϊόν. Κάνοντας την πάρα πάνω περιγραφή φτάνουμε στην εφαρμογή του ΦΕΚ89, 9 μήνες μετά τη δημοσίευση του. Η εφαρμογή είχε αναδρομική ισχύ, που σημαίνει ότι όσοι λάμβαναν 4 κουτιά ταινίες ενώ έπρεπε να λάβουν 1, λόγω της αναδρομικότητας, δεν θα μπορούν να συνταγογραφήσουν για 2 χρόνια ταινίες», τονίζει.

Η εταιρία, που τους προμηθεύει καταγραφικά γλυκόζης, τα οποία χρειάζονται βαθμονόμηση, δεν εμπορεύεται ταινίες μέτρησης γλυκόζης αίματος. Επιπλέον, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ «υπενθυμίζει» ότι οι ταινίες μέτρησης γλυκόζης αίματος διανέμονται με ΦΕΚ «αποκλειστικά από τα φαρμακεία».

Η Ομοσπονδία καταγγέλει τις πρακτικές του ΕΟΠΥΥ και αναφέρει ότι στα τηλέφωνα των ασφαλισμένων, οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ απαντούν ότι«υπαίτια για τους περιορισμούς των 90 ημερών, είναι η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ».

Φωτογραφία iStock