Πόσο κοστίζει ένας ασθενής στο ΕΣΥ;

  • Iatropedia
Λιγότερο κοστίζει φέτος στα ταμεία του δημοσίου συστήματος ο έλληνας ασθενής όταν νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσοκομείο. Άλλωστε το κόστος για το κράτος μειώνεται αλλά αυξάνεται για τις τσέπες των ασθενών που καλούνται να πληρώσουν περισσότερα φακελάκια από την τσέπη τους έστω και με έκπτωση λόγω οικονομικής κρίσης. Πόσα κοστίζουν οι ασθενείς στο ΕΣΥ;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας το κόστος για κάθε άρρωστο που νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν κατά 11% μικρότερο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2011. Σε ότι αφορά το μέσο όρο του έτους οι δύο αυτοί μήνες ήταν φθηνότεροι κατά 25% σε σχέση με τον μέσο όρο της περσινής χρονιάς.

Ενώ φέτος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο το κόστος νοσηλείας ενός ασθενούς ήταν 792 ευρώ, το 2011 το ίδιο διάστημα ήταν 894 ευρώ.Ο μέσος όρος του 2011 για τη νοσηλεία των ασθενών άγγιξε τα 1052 ευρώ.

Και όλα αυτά βέβαια την ώρα που αυξήθηκαν οι εσωτερικοί ασθενείς στα νοσοκομεία φέτος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με πέρυσι τους ίδιους μήνες. Η αύξηση αυτή άγγιξε το 3%. Συγκεκριμένα ενώ το 2011 τους δύο αυτούς μήνες οι εσωτερικοί ασθενείς ήταν 191.207, φέτος έφθασαν τους 197.086.