ΠΟΣΙΠΥ: Χωρίς διεύρυνση του προϋπολογισμού για τις εξετάσεις, δεν εφαρμόζεται η ανακοστολόγηση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μία- μία οι ομοσπονδίες εργαστηριακών γιατρών και διαγνωστικών κέντρων αντιδρούν στην είδηση της ανακοστολόγησης εξετάσεων που ανακοινώθηκε προ ημερών, καθώς οι νέες ακριβότερες εξετάσεις θα αυξήσουν το clawback που οι ίδιοι πληρώνουν στον ΕΟΠΥΥ. Αντίστοιχο σχολιασμό είχαν κάνει την Παρασκευή και από την ΠΑΣΙΔΙΚ καθώς τα διαγνωστικά δεν μπορούν να πληρώνουν άλλο το "μάρμαρο" της... κοινωνικής πολιτικής και της καινοτομίας.

Διαβάστε παρακάτω την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΣΙΠΥ:

Το υπουργείο Υγείας στο από 19-10-16 δελτίο τύπου του, όπου ανακοινώνει την ανακοστολόγηση ορισμένων εξετάσεων και την κοστολόγηση 86 νέων (και ακριβών) εξετάσεων, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Όσο αφορά στην κοστολόγηση, είναι η πρώτη φορά που κοστολογούνται 86 ιατρικές πράξεις, η δαπάνη των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς, ενώ στο εξής θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. ».

Εδώ έχουμε να επισημάνουμε μια οικτρή πλάνη.
Λόγω του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κάθε υπέρβαση αυτού, συνεπάγεται και επιστροφή χρημάτων από τα Εργαστήρια (claw back).

Να σημειώσουμε δε ότι δε ότι τα ποσά επιστροφής (claw back) που έχει απαιτήσει και έχει λάβει ο ΕΟΠΥΥ από τους Εργαστηριακούς γιατρούς, από το 2013 (1ο έτος εφαρμογής) μέχρι σήμερα φτάνει το 1 δις ευρώ.

Επομένως οποιαδήποτε τιμολόγηση για αποζημίωση νέας εξέτασης, χωρίς την αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού, συνεπάγεται επιβάρυνση, όχι του ΕΟΠΥΥ(ο οποίος δεν θα «αποζημιώσει κανέναν και τίποτα»), αλλά αποκλειστικά του εργαστηριακού γιατρού η τσέπη του οποίου θα «αποζημιώσει» τις νέες αυτές εξετάσεις.

Γι’ αυτό τον λόγο διαμαρτυρόμαστε έντονα τόσο προς το υπουργείο Υγείας, όσο και προς τον ΕΟΠΥΥ, γι’ αυτή την άκριτη απόφαση και τους καλούμε:
-Είτε να ανακαλέσουν την απόφαση αυτή.
-Είτε να αυξήσουν αντίστοιχα τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με ποσόν που να αντιστοιχεί στην αναμενόμενη δαπάνη των νέων εξετάσεων.

Η επιβάρυνση των εργαστηρίων μας από τις απανωτές μειώσεις των τιμών των εξετάσεων, τις εκπτώσεις (rebate) και τις επιστροφές χρημάτων (claw back) έχει φθάσει στο απροχώρητο και οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση, έστω και μικρή, θα επιφέρει άμεσα την πλήρη κατάρρευση όλων μας.
Εάν λοιπόν ο στόχος είναι να καταρρεύσουν οι μικρομεσαίοι και μικροί εργαστηριακού γιατροί τότε ας προχωρήσουν σε αυτά τα σχέδια τους.

Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας
Θ. Χατζηπαναγιώτου Σπ. Κραμποβίτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν