Πόση ώρα περιμένουν οι ασθενείς στα επείγοντα; Χάος στις εφημερίες των νοσοκομείων!

  • Iatropedia
Την έννοιά τους χάνουν τα επείγοντα των νοσοκομείων στην Ελλάδα καθώς μπορεί ένα περιστατικό να είναι επείγον, δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί και άμεσα. Πόσο περιμένουν οι ασθενείς στα επείγοντα του ΕΣΥ;

Καθημερινή συνήθεια έχει γίνει πια η αναμονή στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις εφημερίες των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ασθενείς αναγκάζονται να στριμώχνονται στους διαδρόμους για να εξυπηρετηθούν καθώς το προσωπικό είναι λιγοστό και δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει. Συχνά η αναμονή σε εφημερίες μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 4 με 5 ώρες αφού γιατροί είναι ελάχιστοι.

Και η αναμονή φαίνεται ότι έχει αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν καθώς και τα περιστατικά που φθάνουν στο δημόσιο σύστημα είναι περισσότερα. Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς η κίνηση στο ΕΣΥ έχει αυξηθεί από 25 έως 30% εξαιτίας της κρίσης που κάνει τους Έλληνες ακόμη και σε μεγάλες ανάγκες να μην μπορούν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Παρ αυτά το προσωπικό δεν ενισχύεται αλλά αντίθετα μειώνεται. Συνέπεια είναι η καθημερινή ταλαιπωρία των ασθενών σε ουρές και ιδιαιτέρως τις νύχτες στις εφημερίες.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί καθώς τα κονδύλια για προσλήψεις γιατρών είναι και για το 2013 εξαιρετικά περιορισμένα και επαρκούν ίσα ίσα για 300 άτομα.

Η πρόσληψη των επικουρικών γιατρών στην οποία προχωρά κατά καιρούς το υπουργείο Υγείας δε φαίνεται να αποτελεί λύση καθώς οι συμβάσεις είναι ετήσιες και ταυτόχρονα οι αποχωρήσεις με συνταξιοδότηση κάνουν το ισοζύγιο και πάλι αρνητικό.

Δήμητρα Ευθυμιάδου