ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ και στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι όλα πάνε…προς το χειρότερο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας μεταξύ των ετών 2015-16 δείχνει έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) σύμφωνα με αυτήν, ο αριθμός των δομών του ΠΕΔΥ έμεινε μεν ίδιος, αλλά η δύναμη των κλινών μειώθηκε κατά 2,8% με παράλληλη μείωση της τάξεως του 1,5% στα ιατρικά μηχανήματα. Την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για "αυθαίρετη προσπάθεια" σχεδιασμού των ΤΟΜΥ...

Ανάλογη μείωση (1,5%) εμφανίζεται και στον αριθμό του λοιπού προσωπικού (διοικητικό, τεχνικό, παραϊατρικό). Την ίδια ώρα, ο αριθμός του ιατρικού δυναμικού παρουσίασε αύξηση κατά 3,1% και αύξηση κατά 6% παρουσίασε ο αριθμός των νοσηλευτών.

Αναλυτικά η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνει ότι:

Το 2016 ο αριθμός των Κέντρων Υγείας του ΠΕΔΥ στη χώρα ανήλθαν σε 204 και μειώθηκαν κατά ένα σε σχέση με το 2015, καθώς το κέντρο υγείας Θήρας λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο. Από την κατανομή των Κέντρων Υγείας στις 13 περιφέρειες, παρατηρείται ότι τα περισσότερα βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία (33 κέντρα), στην Πελοπόννησο (23 κέντρα) και στη Δυτική Ελλάδα (21 κέντρα), ενώ τα λιγότερα βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο (7 κέντρα) και τη Δυτική Μακεδονία (6 κέντρα).

Από τη σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν, επίσης αφενός σημαντική αύξηση στον αριθμό του ιατρικού προσωπικού στις περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας (38,2% και 14,8%, αντίστοιχα) αφετέρου μείωση στις περιφέρειες του Βόρειου Αιγαίου και της Ηπείρου (26,9% και 22%, αντίστοιχα).

Σημαντική αύξηση στον αριθμό του νοσηλευτικού προσωπικού παρατηρήθηκε στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας (15,2% και 13,7%, αντίστοιχα). Αντίθετα, σημαντική μείωση παρατηρείται στην περιφέρεια των Ιονίων Νήσων (27,1%).

Όσο για το προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων, ο αριθμός του παρουσίασε μεγαλύτερη μείωση στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας (17,9%, και 16,7%, αντίστοιχα).

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ):

Αναφορικά με την αυθαίρετη προσπάθεια του Υπ. Υγείας να στελεχώσει τις τοπικές Μονάδες Υγείας  (Τ.Ο.Μ.Υ ) με μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας  και να αναθέσει καθήκοντα οικογενειακού ιατρού σε ήδη υπηρετούντες θεράποντες ιατρούς αναφέρουμε ρητά ότι :

1. Οι Τ.Ο.Μ.Υ  βάσει του Νόμου 4486/2017 στελεχώνονται αποκλειστικά από νεοπροσλαμβανόμενο ιατρικό προσωπικό και έτσι η μετακίνηση ιατρών κλάδου ΕΣΥ στις Τ.Ο.Μ.Υ είναι παράνομη.

2. Η ανάθεση καθηκόντων οικογενειακού ιατρού (χωρίς αίτηση) σε υπηρετούντες ιατρούς κλάδου ΕΣΥ-Κέντρων Υγείας είναι παράνομη.

Καλούμε όλους τους ιατρούς:

·         Να αντισταθούν στην επίταξή τους .

·         Να αντισταθούν στην υποβάθμιση του ρόλου τους ως θεράποντες ιατροί.

Καλούμε όλους τους Συλλόγους να οργανώσουν Γενικές Συνελεύσεις με στόχο να αποκρούσουμε μαζικά την αυθαιρεσία και την παρανομία του Υπουργείου.

Η πολιτική Υγείας απαιτεί συναίνεση .

Κανένα Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να βασίζεται στην απαξίωση του Επιστημονικού Προσωπικού.

Η Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Π. ΨΥΧΑΡΗΣ                                                                                  Γ. ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ