Πόσα θα εισπράξει ο Άδωνις για τον ΕΟΠΥΥ από το 1 ευρώ ανά συνταγή! Γιατροί προς Άδωνι: «Αποσύρετε τώρα το μέτρο»!

  • Iatropedia
Αιμοδότες... του συστήματος Υγείας γίνονται για άλλη μια φορά οι Έλληνες ασθενείς καθώς θα χρηματοδοτήσουν με το παραπάνω τον ΕΟΠΥΥ καταβάλλοντας ένα ευρώ ανά συνταγή. Με πόσα εκατομμύρια θα γεμίσουν τα ταμεία

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Χρυσό…αποδεικνύεται το ένα ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων για τον Άδωνι Γεωργιάδη καθώς οι Έλληνες ασθενείς χρηματοδοτούν δεόντως το σύστημα από χθες που άρχισε να εφαρμόζεται το νέο χαράτσι.

Από το μέτρο από το οποίο εξαιρούνται μόνο οι πολύ βαριά πάσχοντες και όσοι έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα (έχουν απομείνει ελάχιστοι) τα Ταμεία του ΕΟΠΥΥ θα γεμίσουν με εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα, με βάση τους υπολογισμούς κάθε μήνα εκδίδονται κατά μέσο όρο 5 με 5,5 εκατ. συνταγές σε όλη τη χώρα. Συνταγές που περιλαμβάνουν μέχρι τρία φάρμακα.

Σε περίπτωση που διατηρηθεί ο μέσος όρος των 5 εκατ. συνταγών το μήνα, οι εισπράξεις θα φθάσουν τα 60 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014. Αν οι συνταγές φθάσουν τα 5,5 εκατ. το μήνα τότε το ποσό θα αγγίξει τα 66 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Να σημειωθεί ότι οι 6 εκατ. συνταγές το μήνα θεωρούνται κόκκινο πανί για τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας και την περασμένη χρονιά είχαν ληφθεί μέτρα μέσω των φαρμακοβιομηχανιών (claw back και rebate) για τους μήνες που είχε ξεπραστεί η δαπάνη και οι συνταγές είχαν φθάσει τα 6 εκατ.

Πάντως με το νέο χαράτσι το οποίο εισπράττεται από τα φαρμακεία παρά τις αντιδράσεις του κλάδου, ο Άδωνις Γεωργιάδης στοχεύει στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ωστόσο εκφράζονται αμφιβολίες σχετικά με το αν το 1 ευρώ μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την αλόγιστη κατανάλωση φαρμάκων.

Εξάλλου όποιος έχει ανάγκη τη φαρμακευτική αγωγή θέλοντας και μη θα προμηθευτεί τα απαραίτητα σκευάσματα και θα πληρώσει από την τσέπη του.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ)ζητά την άμεση κατάργηση του μέτρου στις συνταγές και συμπληρώνει: «Σε μία εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, σε μια εποχή των 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών και του αυξανόμενου ρυθμού των αστέγων και των απόρων, είναι απαράδεκτο ηθικά και οικονομικά να επιβάλλονται τέτοια μέτρα, τα οποία μπορεί να στοιχίσουν ζωές στο κοινωνικό σύνολο.

Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε προτείνει την επιβολή πρόσθετου τέλους για καπνό, οινόπνευμα, ρυπογόνες βιομηχανίες κ.λπ., προκειμένου να στηριχτεί η περίθαλψη συνολικά, τη στιγμή που μειώνεται η κρατική επιχορήγηση και οι εισφορές των ασφαλισμένων ελαττώνονται δραματικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) ο οποίος τονίζει ότι: «Πιο ακριβή κινδυνεύει να γίνει σήμερα η δωρεάν περίθαλψη από την απευθείας αγορά φαρμάκων.Αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με την πρόσφατη ΥΑ /ΦΕΚ 3117/9-12-2013, τα φάρμακα διαφορετικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα πρέπει να αναγράφονται σε διαφορετικές συνταγές, οπότε πολλαπλασιάζονται οι συνταγές και τα ευρώ τους,

και σύμφωνα με τις διατάξεις τις ίδιας ΥΑ που ορίζουν πλαφόν στη συνταγογραφία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών στο 80% της περσινής, είναι ξεκάθαρο, ότι ο ασθενής ΔΕ θα πηγαίνει πλια στο γιατρό, αφενός γιατί κοστίζει πλέον πολύ η δωρεάν περίθαλψη, αφετέρου δε θα εξυπηρετείται στο βαθμό που θέλει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αύριο το νομοσχέδιο για αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ! Τι θα περιλαμβάνει. Τα παζάρια και οι διαθεσιμότητες

Σάλος από τα ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής στον ΕΟΠΥΥ! Πως γλιτώνουν τα “γαλάζια” παιδιά

Έρχεται τσεκούρι στις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι κόβεται στους ασφαλισμένους και τι έγραψε στο twitter ο Άδωνις

Παρατεταμένο μπλακ άουτ στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ! Ετοιμάζονται λουκέτα εν μέσω διαθεσιμοτήτων