Πόσα χρωστά τελικά ο ΕΟΠΥΥ;

  • Iatropedia
Στα άκρα βρίσκονται το τελευταίο διάστημα όλοι οι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ φορείς ζητώντας άμεσα την αποπληρωμή των χρεών. Γιατροί, ιδιωτικές κλινικές, μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και φαρμακοποιοί ζητούν άμεσα ρευστό διαφορετικά όπως τονίζουν θα καταρρεύσουν. Τελικά όμως πόσα χρωστά ο ΕΟΠΥΥ ;

Οι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί καιρό τώρα τονίζουν ότι το σύστημα καταρρέει λόγω της υποχρηματοδότησης και πολλά ιατρεία και κλινικές θα υποχρεωθούν να βάλουν λουκέτο.

Μάλιστα οι γιατροί υποστηρίζουν ότι πλέον «Η αδιέξοδη πολιτική έφτασε στο σημείο να κοστολογεί την ιατρική επίσκεψη (5,5 ευρώ καθαρά) όσο 3 τηλεφωνήματα για ραντεβού στα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ».

Αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχει μεθοδευμένη και άνιση περικοπή των δαπανών όλων των υπολοίπων παρόχων του ΕΟΠΥΥ, σε αντιδιαστολή με την φαρμακευτική δαπάνη που «θα ξεπεράσει τα 3,2 δις ετησίως σε σχέση με τα 2,25 δις του αρχικού προϋπολογισμού (62% του προϋπολογισμού έναντι στόχου 33%!»

Την ίδια στιγμή διαθέτει μόνο το 1,8% στους κλινικούς ιατρούς και 4,2% για εξετάσεις – παρακλινικά και φυσιοθεραπευτές, όπως τονίζει η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Σε ότι αφορά στα χρωστούμενα, συνεχίζει να χρωστά σε ιατρούς 260 εκατ. € για το 2012 και 1.1 δις € για το 2010 και 2011, ενώ οφείλει και στους ασφαλισμένους περισσότερα από 100 εκ. ευρώ. Τα δε χρέη προς ιατρούς – εργαστήρια – διαγνωστικά κέντρα τρέχουν με 48 εκατ. ευρώ ανά μήνα και σε αυτά προσθέτονται και οι ανεξόφλητες νοσηλείες των κλινικών από τον Απρίλιο του 2012.

Γι αυτό και πολλοί γιατροί έχουν αρχίσει να καταθέτουν αγωγές κατά του ΕΟΠΥΥ ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα και ασφαλιστικά μέτρα.