Πόσα χρώματα βλέπει πραγματικά το ανθρώπινο μάτι;

  • Iatropedia
Κανείς μας δεν βλέπει ακριβώς τον ίδιο αριθμό χρωμάτων με τον διπλανό του. Μία νέα έρευνα έδειξε πως τα χρώματα και οι αποχρώσεις που αντιλαμβάνεται ο καθένας μπορούν να διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους.

Μία φωτογραφία ενός φορέματος που άλλοι το έβλεπαν λευκό και άλλοι μπλε δημιούργησε σάλο πριν από λίγο καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άσχετα για το εάν επρόκειτο για τρυκ, έκανε πολλούς να αναρωτηθούν πόσα χρώματα βλέπει ο καθένας και αν μπορούν να διαφέρουν από… μάτια σε μάτια.

Η ερευνήτρια Kimberly Jameson από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μετά από πολυετείς μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Τα χρώματα που βλέπει κανείς μπορεί να είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτών που βλέπει ένας άλλος», λέει. Το υγιές μάτι διαθέτει τρείς τύπους ειδικευμένων νευρικών κυττάρων, τα ονομαζόμενα «κωνία» στον αμφιβληστροειδή. Το καθένα από αυτά ξεχωρίζει 100 αποχρώσεις του κάθε χρώματος, οπότε το μέσο υγιές μάτι υπολογίζεται ότι βλέπει ένα εκατομμύριο διαφορετικά χρώματα.

Υπάρχουν όμως και άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, που εξ αιτίας μίας γενετικής μετάλλαξης έχουν τέσσερα αντί για τρία κωνία και βλέπουν εκατό εκατομμύρια χρώματα. Οι άνθρωποι αυτοί ονομάζονται από τους επιστήμονες «τετραχρωματικοί» και η όρασή τους σε σχέση με τα χρώματα φαντάζει… υπεράνθρωπη. Αντίθετα, αυτοί που έχουν αχρωματοψία διαθέτουν μόνο δύο κωνία και βλέπουν μόνο δέκα χιλιάδες χρώματα.