Πως θα βρίσκουν γιατρό μετά την κινητικότητα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ!

  • Iatropedia
Αλλάζουν σε περίπου έναν μήνα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εξυπηρετούνται οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Που θα βρίσκουν γιατρό τώρα κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας αλλά και που με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας το ΠΕΔΥ

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ανατροπές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και μάλιστα άμεσα θα δούνε οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς σιγά σιγά θα πρέπει να μάθουν να βρίσκουν -θέλοντας και μη – με διαφορετικό τρόπο το γιατρό τους.

Καταρχάς σε περίπου έναν μήνα οπότε και αναμένεται να λήξει η κινητικότητα και θα ανοίξουν και πάλι τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να τα επισκέπτονται.

Στο μεταξύ όμως όσο θα διαρκέσει η διαθεσιμότητα, οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας, τους συμβεβλημένους γιατρούς που είναι περίπου 4500 σε όλη τη χώρα αλλά και από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων επικουρικά όμως όπως τονίζεται από το υπουργείο Υγείας. Άλλωστε η πρόσβαση είναι ήδη εξαιρετιά δύσκολη καθώς για ένα ραντεβού απαιτείται αναμονή μηνών.

Αμέσως μετά στο νέο σύστημα και όταν βεβαίως αυτό οργανωθεί, οι ασθενείς θα πηγαίνουν στα Κέντρα Υγείας τα οποία θα λειτουργούν με βάση τους σχεδιασμούς 24ωρες το 24ωρο επί 7 ημέρες.

Μέχρι όμως να οργανωθούν και να δοθούν οι λεπτομέρειες της λειτουργίας τους, θα πραγματοποιούν και εφημερίες μαζί με τα νοσοκομεία.

Βασικό πρόβλημα είναι βέβαια ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα δε διαθέτουν Κέντρα Υγείας παρά ελάχιστα αστικού τύπου. Γι αυτό και τα πολυιατρεία όταν θα ξανανοίξουν θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου ώστε να παρέχουν βοήθεια όλο το 24ωρο.

Στο νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι θα έχουν ξανά πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς που θα συμβληθούν με το ενιαίο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά πιθανώς και σε μικρές ιδιωτικές μονάδες δεδομένου ότι ήδη πολλοί ιδιώτες σκέφτονται να δημιουργήσουν μικρά κέντρα αφού ο νόμος Άδωνι ανοίγει διάπλατα την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως κάθε ασφαλσιμένος θα έχει και τον δικό του προσωπικό γιατρό τον λεγόμενο οικογενειακό γιατρό στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται για τα πρώτα προβλήματα υγείας.

Η πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς ισχύει κανονικά για όλους τους ασφαλισμένους σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως θα βρίσκουν γιατρό μετά την κινητικότητα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ!

Στον πάγο επίσημα από σήμερα οι 8500 του ΕΟΠΥΥ! Έφθασαν τα «ραβασάκια» στους γιατρούς

Πότε πληρώνουμε και πότε όχι τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Δείτε τι ισχύει

Στα κάγκελα γιατροί-εργαζόμενοι για τα λουκέτα στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ! «Λουκέτα ο Άδωνις -μπλόκα εμείς»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν