Πως θα σωθεί ο ΕΟΠΥΥ! Τι προτείνουν οι γιατροί

  • Iatropedia
Σχέδιο Σωτηρίας του ΕΟΠΥΥ προτείνει το Πανελλαδικό Μέτωπο της Υγείας που δημιουργήθηκε από πολλούς φορείς της Υγείας και καλεί τον Αν.Υπουργό Υγείας και το Διοικητή του ΕΟΠΥΥ να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 2,5 δις ευρώ. Με τα δεδομένα αυτά ο φορέας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταρρεύσει καθώς μέχρι στιγμής η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε δείχνει να μπορεί να βρει βιώσιμες λύσεις.

Την ώρα όμως που Ανδρέας Λυκουρέντζος και Μάριος Σαλμάς δεν βρίσκουν λύση εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονται ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσοστά από την τσέπη τους για τα φάρμακά τους.

Όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας «ασθενείς με καρκίνο αδυνατούν πλέον να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, λόγω της διαμάχης των προμηθευτών και του κράτους που δεν πληρώνει, ενώ παράλληλα δυσβάσταχτο είναι και το ποσοστό που πρέπει να πληρώσουν στις πανάκριβες αυτές χρόνιες αγωγές, μετά την κατάργηση της συμμετοχής 0%».

Γι αυτό και οι γιατροί «Την ύστατη αυτή στιγμή, καλούμε σε έναν υγιή, ουσιαστικό διάλογο σωτηρίας τον αρμόδιο Αν Υπουργό Υγείας, κ.Μ.Σαλμά και το Διοικητή του ΕΟΠΥΥ, κ. Γ.Βουδούρη όπως αναλάβουν και αυτοί τις δικές τους ευθύνες. Ήδη έχει ξεκινήσει το Πανελλαδικό Μέτωπο Υγείας με Παρόχους και Χρήστες Υγείας, και οφείλουν οι υπεύθυνοι του ΥΥΚΑ να ενώσουν και αυτοί τις δυνάμεις τους, ώστε να υπάρξει μια πραγματική Ενδυνάμωση του Συστήματος Υγείας με ρεαλιστικές προτάσεις που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη των εχόντων αλλά και των αδύναμων, φτωχών Ελλήνων».

Οι γιατροί μέσω του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) προτείνουν να υπάρξει διαφοροποίηση στη συμμετοχή της αγοράς φαρμάκων με βάσει το εισόδημα καθώς όπως υπογραμμίζουν: «ο πολίτης με 10.000-15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα δε μπορεί να πληρώνει 25% συμμετοχή στο φάρμακο και 15% συμμετοχή στις εξετάσεις του, σε αντίθεση με κάποιον που το εισόδημά του είναι 50.000 ή 100.000 ευρώ».