Πως θα προλάβατε τη Θρόμβωση;

  • Iatropedia
Αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η θρόμβωση μια πάθηση που δεν παρατηρείται μόνο σε μεγάλες ηλικίες αλλά φαίνεται-ειδικά τα τελευταία χρόνια-πως '' χτυπά'' όλο και μικρότερες ηλικίες. Δείτε, από τι προκαλείται και κυρίως, πώς αντιμετωπίζεται.

Ο σχηματισμός θρόμβων στο αίμα ευθύνεται για μια σειρά από σοβαρές και συχνά θανατηφόρες καταστάσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η φλεβική θρομβοεμβολή το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) και το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο – ΟΣΣ (ένα σύνολο κλινικών καταστάσεων που προέρχονται από οξεία ισχαιμία της καρδιάς).

Η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί, και η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε αυτό, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος της ιατρικής στη θεραπεία και την πρόληψη πολλών παθήσεων που σχετίζονται με το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, η οποία καθιερώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2014, θεσπίστηκε από την Διεθνή Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης (ISTH) σε συνεργασία με την εταιρεία Bayer. Για τη χώρα μας, ο υπεύθυνος επιστημονικός φορέας για την ημέρα αυτή είναι το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α).

Ο Δρ Δημήτρης Ρίχτερ καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής και μέλος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α. δήλωσε σχετικά κατά την εκδήλωση: «H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει θέσει σαν παγκόσμιο στόχο της, τη μείωση των πρόωρων θανάτων από μη μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, κατά 25 % μέχρι το 2025.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα πρέπει να μειωθεί η θρόμβωση η οποία επιφέρει 50.000 θανάτους ετησίως από φλεβική θρομβοεμβολική νόσο, 30.000 νέα εγκεφαλικά και 20.000 νέα εμφράγματα ετησίως στη χώρα μας».

Μία ακόμη διεθνής πρωτοβουλία, συγκεκριμένα για την ευαισθητοποίηση πάνω στα εγκεφαλικά αποτελεί η κατάρτιση του Παγκόσμιου Καταστατικού Χάρτη Ασθενών με Κολπική Μαρμαρυγή και της εκστρατείας Υπογράψτε κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

«Η κολπική μαρμαρυγή και η υπέρταση ευθύνονται για το μεγαλύτερο αριθμό εγκεφαλικών επεισοδίων» δήλωσε ο Δρ Κωνσταντίνος Βέμμος, Παθολόγος – Ειδικός στα Εγκεφαλικά Επεισόδια. «Και οι δύο παράγοντες όταν αντιμετωπισθούν σωστά προλαμβάνουν σημαντικά την εκδήλωση εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ειδικότερα για την συχνότερη αρρυθμία της καρδιάς-την κολπική μαρμαρυγή- η έγκαιρη διάγνωσή της και η θεραπεία της με αντιαρρυθμικά και με τα νεώτερα και ασφαλέστερα αντιπηκτικά φάρμακα αποτελεί σήμερα πρωταρχικό στόχο» συνέχισε.

Για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης είναι διαθέσιμα σήμερα στην ιατρική κοινότητα αποτελεσματικά φάρμακα (αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά), η χρήση των οποίων απαιτεί πολύ καλή γνώση των ενδείξεων και των παρενεργειών τους από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δέκα περίεργα για τα προφυλακτικά!

Δείτε ποιοι διάσημοι πάσχουν από άσθμα!

Bαμπίρ lift: Να το κάνω ή όχι;

Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D στο παιδί μου;