Πώς θα κοστολογηθούν τελικά τα γενόσημα;

  • Γιάννα Σουλάκη
Σε βελτίωση κατά 10% προς τα πάνω στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων προχώρησε το Υπουργείο Υγείας με σχετική διατύπωση στο νομοσχέδιο για τη νέα κοστολόγηση φαρμάκων που ψηφίστηκε χθες και με σκοπό να σταματήσει τη μείωση των τιμών στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων.

Με νομοτεχνική διατύπωση νομοθέτησε το ότι, εάν η τιμή ενός γενόσημου μειώνεται περισσότερο από το 10% επί της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών, τότε θα λαμβάνει τιμή ίση με το 75% αντί το 65% της τιμής του off patent.

Στην πράξη αυτό συμβαίνει καθώς με τις νέες ρυθμίσεις για το φάρμακο, τα off patent φάρμακα θα έχουν χάσει, ήδη, το 50% της τιμής τους ως πρωτότυπα και από τη στιγμή που τα γενόσημα εξαρτώνται από τις τιμές των φαρμάκων αναφοράς, οι τιμές τους αναμενόταν να υποστούν μείωση. Ετσι, η κοστολόγηση των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων με τιμή ίση με το 75% του off patent θα μειώσει την “χασούρα” για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση αφορά κυρίως την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο όγκο γενοσήμων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.