Πώς θα καταλάβω τη γαστρορραγία;

  • Iatropedia
Γαστρορραγία είναι η απώλεια αίματος από το ανώτερο πεπτικό σύστημα, δηλαδή από το στομάχι ή από το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου. Είναι μία δυνητικά επικύνδυνη και επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί ενδονοσοκομειακή φροντίδα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν γαστρορραγία.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η γαστρορραγία είναι η αιμορραγία του στομάχου και χρήζει επείγουσας ιατρικής βοήθειας, γιατί είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς. Η πτώση του αιματοκρίτη και της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι ραγδαία και να διαταραχθεί έτσι η αιμάτωση των ζωτικών οργάνων.

Είναι η πιο συχνή από τις επιπλοκές του πεπτικού έλκους και συμβαίνει όταν διαβρωθεί ένα αγγείο στην περιοχή του έλκους. Σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλεται σε αιμορραγία ενός κακοήθους όγκου ή σε βαριές διαβρωτικές μορφές γαστρίτιδας. Άλλα αίτια είναι οι διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, φάρμακα και αγγειοδυσπλασίες του στομάχου.

Τα συμπτώματα της γαστρορραγίας είναι τα εξής:

Πόνος στην κοιλιά

Εμετός χρώματος καφέ ή κόκκινου

Μαύρα κόπρανα

Αποβολή ζωηρού ερυθρού χρώματος αίματος από το ορθό, με η χωρίς κόπρανα που σημαίνει ότι η γαστρορραγία είναι μαζική και αθρόα.

Όταν η απώλεια αίματος είναι μεγάλη παρατηρούνται συμπτώματα shock, δηλαδή ταχυκαρδία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, εφίδρωση, λήθαργος και ψυχρό δέρμα.

Πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζονται με πόνο, ενώ συχνά η γαστρορραγία έχει ως μόνο σύμπτωμα τα μαύρα κόπρανα (μέλαινες κενώσεις). Στις μέλαινες κενώσεις τα κόπρανα είναι μαύρα σαν πίσσα, μαλακά, πολτώδη και δύσοσμα.

Όταν η απώλεια αίματος είναι χρόνια τότε δεν παρατηρούνται τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά ο ασθενής εμφανίζει αδυναμία, καταβολή, ωχρότητα, κ.λ.π. που οφείλονται στην αναιμία.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα προκειμένου να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόνος στην κοιλιά: Πότε να ανησυχήσω;

Αντιμετωπίστε με βότανα τους πόνους στην κοιλιά!