Πως θα διαμορφωθεί το νέο ωράριο των φαρμακείων – Τι λένε οι φαρμακοποιοί

  • Γιάννα Σουλάκη
ωράριο
Κλειστά θα είναι τα φαρμακεία τις 12 επίσημες αργίες, σύμφωνα με νέα βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη και προσδιορίζει νέο ωράριο στη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με την τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για κύρωση δωρεάς για το νοσοκομείο Πεντέλης, αλλάζει το ωράριο των φαρμακείων και πλέον μετά τις 21:00 καθημερινές και μετά τις 20:00 το Σάββατο, λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τα φαρμακεία που έχουν οριστεί να διανυκτερεύουν. Την ίδια στιγμή απαγορεύεται να λειτουργούν τις μεγάλες αργίες του έτους.

‘Οσοι αναζητούν φάρμακα ημέρες αργιών, θα πρέπει να απευθύνονται υποχρεωτικά σε διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Η τροπολογία συγκεκριμένα αναφέρει:

“Τα φαρμακεία απαγορεύεται να λειτουργούν στις κάτωθι αργίες εκάστου έτους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων, την 25η Μαρτίου, τη Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, την 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η και την 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαίου, την 28η Οκτωβρίου, του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της Πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης”.

Με ανακούφιση υποδέχθηκαν την τροπολογία τα μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, λέει μιλώντας στο Iatropedia.gr:

“Δεν είναι δυνατόν ημέρες αργιών, τα μοναδικά καταστήματα τα οποία ήταν πάντα ανοιχτά να είναι τα φαρμακεία και μάλιστα αυτά που είχαν διευρυμένο ωράριο. Μεγάλη Παρασκευή, 25η Μαρτίου, του Αγίου Πνεύματος και σε όλες τις γιορτές και αργίες ανοιχτά μόνο τα φαρμακεία. Το φαρμακείο δεν είναι εμπορικό κατάστημα. Βέβαια εμάς στόχος μας είναι το 40ωρο. Γι’αυτό παλεύουμε. Αλλά ένα πρώτο βήμα έγινε”

Κατάργηση μνημονιακού νόμου

Οι φαρμακοποιοί ζητούσαν χρόνια να καταργηθεί ο μνημονιακός νόμος 3918/2011 – Άρθρο 36 που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2011 και ο οποίος -στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού- προέβλεπε την απελευθέρωση και τη διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακείων.

“Αυτή η νέα τροπολογία είναι ένα βήμα κατάργησης ενός μνημονιακού νόμου”, λέει ο κ. Βαλτάς. “Το παλαιό ωράριο λειτουργίας ήταν ένας κανιβαλισμός. Αναγκάζονταν νέα παιδιά να μην έχουν προσωπική ζωή, να μην κάνουν οικογένειες, γιατί δέκα άλλα φαρμακεία κάθονταν μέχρι τις 11 και 12 η ώρα τη νύχτα.”.

Δεν είναι τόσο χαρούμενοι, όμως, με νέα τροπολογία οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Μια άλλη τροπολογία, πάντως, που έγινε δεκτή πανηγυρικά από τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Παύλο Πολάκη την Πέμπτη, ήταν αυτή που “δίνει τη δυνατότητα στις Διοικήσεις των νοσοκομείων να συνεχίσουν τη διαδικασία και να συνάψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας διάρκειας 24 μηνών, σε περιπτώσεις ανάκλησης αναστολών που χορηγήθηκαν από τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, από το διαδικαστικό στάδιο κατά το οποίο χορηγήθηκε η αναστολή”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ερμήνευσε ως σημαντική την παράταση των συμβάσεων, τη στιγμή μάλιστα που “είμαστε στην τελική ευθεία να διώξουμε τους εργολάβους από τα νοσοκομεία, μετά τη δικαίωσή μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το ΣτΕ”, όπως αναφέρει.

Μια διαφορετική άποψη διατυπώνουν, όμως, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ευαγγελισμού κ. Ηλίας Σιώρας, ο οποίος μιλώντας στο Iatropedia.gr λέει, ότι στο νοσοκομείο όπου εργάζεται ο αριθμός των υπηρετούντων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στη σίτιση, καθαριότητα και φύλαξη αγγίζει τους 280:

“Ο,τι παράταση συμβάσεων και αν κάνουν, δεν παύουν να είναι ατομικές συμβάσεις εργασίας, έστω και με διετή διάρκεια. Δεν συμβαίνει κάτι καινούργιο, αυτό συνέβαινε και μέχρι σήμερα. Αυτές είναι συμβάσεις ομηρίας. Οι εργαζόμενοι ζουν συνεχώς με το φόβο της απόλυσης και μάλιστα κάποιοι, μετά από 5 από 10 και κάποιοι μετά από 15 χρόνια που εργάζονται στον Ευαγγελισμό. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι θέλουν ας λένε. Δεν υπάρχει κατοχύρωση, δεν προσλαμβάνεται κόσμος στα νοσοκομεία και συνεχίζεται αυτή τη ιστορία των ελαστικών σχέσεων εργασίας που είναι η στρατηγική τους”.

Ανάμεσα στις λοιπές 16 τροπολογίες που πέρασαν την Πέμπτη στη Βουλή, θεσπίστηκαν επιδόματα, αλλά και μετατάξεις και αποσπάσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, προσδιορίστηκαν νέα ποσοστά στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, κυρώθηκαν δωρεές κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν