Πώς πρέπει να… διαφωνείτε με το έτερον ήμισυ!

  • Iatropedia
Ζευγάρια που δεν διαφωνούν υπάρχουν μόνο στα παραμύθια, λένε οι ψυχολόγοι. Ποιος όμως είναι ο σωστός τρόπος να διαφωνήσει κανείς χωρίς να… σκοτωθεί με τον άλλον;

Η ικανότητα ενός ζευγαριού να διαχειρισθεί μια διαφωνία ή σύγκρουση χωρίς αυτή να καταλήξει σε… γενική σύρραξη, αποτελεί δείκτη για την επιτυχία μιας σχέσης και προαπαιτούμενο για την ωριμότητά της, επισημαίνουν ειδικοί. Και αυτό ξεκινάει με την απλή φράση «θα πρέπει να μιλήσουμε»… Σύμφωνα με τον Τζων Γκότμαν, ψυχολόγο και συγγραφέα δεκάδων βιβλίων για την επιστήμη της υγιούς σχέσης, οι συζητήσεις βοηθούν τα ζευγάρια να έλθουν πιο κοντά και να αγαπηθούν ακόμη περισσότερο. Το μυστικό, εξηγεί, είναι οι συζητήσεις να είναι πολύ προσωπικές και, πάνω απ’ όλα, ειλικρινείς.

Βάλτε τα συναισθήματά σας σε λέξεις που να εξηγούν επακριβώς αυτό που νιώθετε. Απευθύνετε «ανοικτές» ερωτήσεις που να μην περιορίζουν την απάντηση, επιτρέποντας στον συνομιλητή σας να είναι όσο πιο πολύ επεξηγηματικός γίνεται. Το ίδιο «ανοικτές» σε περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει να είναι και οι τοποθετήσεις σας –π.χ. «θα ήθελα να ακούσω τι σκέφτεσαι εσύ γι’ αυτό». Μην αρκείστε να λέτε πως «καταλαβαίνετε». Δείξτε στο έτερον ήμισύ σας ότι όντως καταλαβαίνετε τί νιώθει και ότι συμπάσχετε πραγματικά, ότι δεν μιλάει σε κάποιον ξένο. «Αυτό δείχνει ότι νοιάζεστε στ’ αλήθεια και δεν ενδιαφέρεσθε μόνο για τον εαυτό σας» τονίζει. Όταν και οι δύο σε ένα ζευγάρι κατέχουν τον τρόπο της διεξαγωγής μιας εκ βαθέων συζήτησης, τότε οι εντάσεις και οι κρίσεις μπορούν να διαχειρίζονται σωστά καθιστώντας μια σχέση πιο δυνατή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πότε είναι κακό το σεξ!

Τι κόβει τη διάθεση για σεξ: Έρευνα