Πως να σβήσω τα σημάδια της ψωρίασης;Παγκόσμια Ημέρα

  • Iatropedia
Μπορεί η νόσος να μην είναι μεταδοτική αλλά οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν συχνά σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας των πληγών που αφήνει στο δέρμα. Σήμερα η ημέρα είναι παγκοσμίως αφιερωμένη σε αυτήν και στους ασθενείς με ψωρίαση οι οποίοι ξεπερνούν τα 130 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Στην χώρα μας 200.000 συνάνθρωποι μας πάσχουν από την νόσο η οποία αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της τόσο στο δέρμα όσο και στην ψυχή των «θυμάτων» της.

Κι αυτό διότι την «συνοδεύει» μια μεγάλη παρανόηση: οι περισσότεροι την συγχέουν με την ψώρα, η οποία είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική δερματική νόσος και οφείλεται στο ακάρι της ψώρας. Το αποτέλεσμα όμως είναι αφενός οι ασθενείς με ψωρίαση να στιγματίζονται και να περιθωριοποιούνται ως «κινητές εστίες» μόλυνσης, αφετέρου οι ειδικοί να προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές σε δύο επίπεδα, σε εκείνο του δέρματος αλλά και σε εκείνο της ψυχής των ασθενών.

«Βάσει εκτιμήσεων το 2% του πληθυσμού πάσχει από τη νόσο της ψωρίασης. Δυστυχώς, όμως η νόσος δεν προσβάλει μόνον το δέρμα και τις αρθρώσεις, αλλά και την ψυχή. Η οργή, η αμηχανία,το αίσθημα απόρριψης, η κατάθλιψη είναι συναισθήματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς εξίσου με τις δερματικές αλλοιώσεις».

Κι ενώ σε θεραπευτικό επίπεδο η επιστήμη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του στιγματισμού των ασθενών η προσπάθεια βρίσκεται σε εμβρυικό στάδιο. Η πλειονότητα των ανθρώπων δεν γνωρίζει πως η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και αντιδρά με τρόπο που καταρρακώνει το ηθικό των ασθενών.

Πως ''χτυπά''

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, συστηματική ασθένεια του δέρματος. Εκδηλώνεται με ερυθηματώδεις λεπιδώδεις αλλοιώσεις οι οποίες προκαλούν φαγούρα, διάρρηξη του δέρματος και συχνά αιμορραγίες.

Συχνότερα, προσβάλλει τους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και τον κορμό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα.

Σήμερα οι ειδικοί έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ψωρίαση συνδέεται και με άλλα προβλήματα υγείας όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης, η ηπατοπάθεια, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

Ισχυροί «σύμμαχοι» της δερματοπάθειας αυτής έχει αποδειχτεί ότι είναι το στρες και το αλκοόλ. Απεναντίας ο ήλιος θεωρείται πλέον ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά «όπλα» κατά της ψωρίασης. Μάλιστα, η έκθεση των ασθενών σε τεχνητό φως κατά τους χειμερινούς μήνες όπως και η ηλιοθεραπεία με μέτρο το καλοκαίρι αποτελούν βασικά στάδια της φαρμακευτικής αγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί πρήζονται τα πόδια μου;

Μήπως να κάνω το αντιγριπικό εμβόλιο και φέτος;

Δείτε το προφίλ των άπιστων! Όλα τα ''συμπτώματα''

Μήπως πονά το πόδι σας από κάτω;