Πως να προστατέψετε τα μάτια σας το χειμώνα

  • Iatropedia
Οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας και η ακτινοβολία του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα, τόσο στο δέρμα όσο και στα μάτια. Κοκκινίλες και ερεθισμοί γίνονται εμφανείς στην επιδερμίδα του προσώπου και του σώματος. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε την επίδραση του ήλιου. Η απειλή της φωτογήρανσης εξακολουθεί να υπάρχει και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως θα προστατεύεσετε ατ μάτια σας κυρίως αν εκδράμετε σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο.

Γράφει η Ευαγγελία Καρκαλέτση

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Ο ήλιος ανακλάται σε επιφάνειες όπως το χιόνι και μπορεί να προκαλέσει έως και εγκαύματα. Γι’ αυτό η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη.

H έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία γύρω από τα μάτια εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους, όπως:

Προνεοπλασιακές αλλοιώσεις του δέρματος, όπως η ακτινική κεράτωση.

Σχηματισμός καταρράκτη, στην τρίτη ηλικία.

Αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας, στην τρίτη ηλικία.

Κακαίσθητες ρυτίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα.

Κακοήθεις νεοπλασίες, όπως το βασικό κυτταρικό καρκίνωμα που συχνά εμφανίζεται κυρίως στο κάτω βλέφαρο.

Μελάνωμα, μια πιο σπάνια, αλλά πολύ πιο κακοήθη νεοπλασία, που σχετίζεται με έντονη έκθεση στον ήλιο. Είναι πιθανό να εμφανιστεί επίσης στα βλέφαρα, σε ασθενείς που έχουν προδιάθεση και κάνουν παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Είναι λοιπόν άκρως απαραίτητο να προστατεύουμε τα μάτια μας και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο με τη χρήση αντιηλιακής αγωγής μεγάλου δείκτη προστασίας για το δέρμα των βλεφάρων, όσο και με τα κατάλληλα απορροφητικά γυαλιά ηλίου, που δεν επιτρέπουν στις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA και UVB να έρθουν σε επαφή με τα μάτια και ειδικά με τον αμφιβληστροειδή.

Στις μέρες μας έχουν κατασκευασθεί όχι μόνο γυαλιά ηλίου υψηλής απορροφητικότητας, αλλά και ενδοφακοί που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις καταρράκτη.

Είναι επίσης σημαντικό, η επιλογή των γυαλιών ηλίου να γίνεται με τα παρακάτω κριτήρια:

Να αισθάνεσθε άνετα όταν τα φοράτε και να μην επηρεάζουν αρνητικά την όρασή σας.

Ελέγξτε την ετικέτα που επισυνάπτεται ότι αναφέρει 100% προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB.

Μάθετε ποια γυαλιά μπορούν να εξαλείψουν μπλε φως και λάμψεις, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.

Τα υπερμεγέθη γυαλιά ηλίου είναι πιο αποτελεσματικά και ευεργετικά, καθώς προσφέρουν προστασία σε μια μεγάλη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας του ματιού σας.

Δυστυχώς, γυαλιά ηλίου που πωλούνται συχνά από πλανόδιους πωλητές, δεν προσφέρουν την απαραίτητη προστασία και μπορεί να είναι επικίνδυνα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται φυσικά και για τα παιδιά. Πρέπει να χρησιμοποιούν ενδεδειγμένα γυαλιά ηλίου και καπέλο στον ήλιο, για επιπλέον προστασία.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι εκτός από τη χρήση αντιηλιακού και γυαλιών, το χειμώνα πρέπει ενυδατώνουμε το δέρμα μας, κυρίως τις εκτεθειμένες περιοχές στο κρύο, όπως χέρια, πρόσωπο.

Ευαγγελία Καρκαλέτση

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

email: e.karkaletsi@gmail.com

https://karkaletsi.wordpress.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν τα κοριτσάκια γίνονται μητέρες!

Νέα μέθοδο ''χτυπά'' την κήλη!

Γιατί τρέμουν τα χέρια μου χωρίς λόγο;

Σεξ και εγκυμοσύνη! Τα ''ναι'' και τα ''όχι''