Πως να καταπολεμήσετε την κακοσμία στόματος;

  • Iatropedia
Η άσχημη αναπνοή (κακοσμία του στόματος), σημαίνει ότι έχετε μια δυσάρεστη οσμή στην αναπνοή σας που οι άλλοι άνθρωποι το παρατηρούν, όταν μιλάτε ή εκπνέετε. Δείτε πως θακαταπολεμήσετε την κακοσμία στόματος.

Γράφει η Αθηνά Θ. Λάνη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η άσχημη αναπνοή (κακοσμία του στόματος), σημαίνει ότι έχετε μια δυσάρεστη οσμή στην αναπνοή σας που οι άλλοι άνθρωποι το παρατηρούν, όταν μιλάτε ή εκπνέετε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η κακοσμία του στόματος προέρχεται από τη συσσώρευση μικροβίων (βακτηρίων ) μέσα στο στόμα. Η δυσοσμία προκαλείται συνήθως από τα υπολείμματα τροφών, από τη δημιουργία πλάκας και ουλίτιδας στα δόντια.

Έτσι η καλή στοματική υγιεινή με το βούρτσισμα των δοντιών, τον καθαρισμό της γλώσσας, και τα στοματικά διαλύματα, θα λύσει συχνά το πρόβλημα.

Ένας οδοντίατρος είναι σε θέση να πει εάν έχετε άσχημη αναπνοή και θα μπορέσει να σας παρέχει συμβουλές σχετικά με τη θεραπεία, εάν έχετε κάποια ασθένεια των ούλων ή των δοντιών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έως σε κάποιο βαθμό κακή αναπνοή μετά από τον ύπνο. Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει επειδή το στόμα τείνει να ξηραίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ξηροστομία φεύγει μόλις φάει κάποιος πρωινό, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που την προκαλούν όπως:

-Η έλλειψη υγρών στο σώμα

– Ορισμένα φάρμακα (για παράδειγμα τα αντικαταθλιπτικά).

-Ορισμένες ασθένειες

-Η ακτινοθεραπεία στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού.

Μην ξεχνάτε, επίσης, πως και το κάπνισμα ευθύνεται για την άσχημη οσμή της αναπνοής, όπως και για την ουλίτιδα.

Αθηνά Θ. Λάνη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: athinalani@yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν οι κακές συνήθειες κάνουν καλό στην υγεία!