Πως να επιλέξετε τα σαρακοστιανά χωρίς να κινδυνεύσετε

  • Iatropedia
Προ των πυλών είναι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Πρωταγωνιστής στο εορταστικό τραπέζι δεν είναι το κρέας αλλά τα θαλασσινά μαζί με την λαχάνα το χαλβά και τον ταραμά.

Πως όμως να επιλέξετε με υγεία τα σαρακοστιανά

Καλαμαράκια

Τα καλαμαράκια περιέχουν πρωτεΐνη βιταμίνη Β2 η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, μαγνήσιο, κάλιο κ.ά. Προσοχή όμως γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη

Γαρίδες

Χάρη στα πλούσια συστατικά που περιέχουν σε ιώδιο και σελήνιο βοηθούν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Χταπόδι

Περιέχει τη λιγότερη χοληστερίνη από τα περισσότερα θαλασσινά και αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, βιταμίνης Β12 και ψευδάργυρου.

Καραβίδες

Έχουν ελάχιστο λίπος και υψηλή ποσοστά πρωτεΐνης ενώ περιέχουν είναι πλούσιες σε βιταμίνες Ε, Β6 και Β12. Κάνουν καλό στο θυρεοειδή και στην καρδιά.

Οστρακοειδή

Πλούσια σε πρωτεΐνη ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και λιπαρά.

Επίσης χαρακτηρίζονται και αφροδισιακά ενώ τα μύδια περιέχουν σίδηρο και ωμέγα-3 λιπαρά.

πηγη ΙΦΕΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια σαρακοστιανά ανεβάζουν τη χοληστερίνη