Πως να »χτυπήσετε» τους πόνους από την οστεοαρθρίτιδα

  • Iatropedia
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια συχνή πάθηση των αρθρώσεων που εμφανίζεται όταν φθείρεται ο χόνδρος των οστών. Αυτή η ασθένεια είναι επίσης γνωστή ως εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων ή εκφυλιστική αρθρίτιδα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο συχνός τύπος της αρθρίτιδας, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε άρθρωση, όπως τα χέρια, τα ισχία, τα γόνατα και η μέση. Η νόσος προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συχνή στους ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών και κυρίως τις γυναίκες. Οι χόνδροι περιέχουν αρκετή ποσότητα νερού και δεδομένου ότι η ποσότητα μειώνεται με την ηλικία ο ιστός γίνεται λιγότερο πορώδης και πιο επιρρεπής σε βλάβες. Η απώλεια του χόνδρου δημιουργεί τριβές μεταξύ των οστών και προκαλεί επώδυνο πρήξιμο.

Τα παραπανίσια κιλά και η παχυσαρκία είναι ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου για οστεοαρθρίτιδα, καθώς ασκούν επιπλέον πίεση και τριβή στις αρθρώσεις, όπως τα γόνατα και τα ισχία.

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία των μυών. Οι μυϊκή αδυναμία έχει ως αποτέλεσμα τη μη σωστή υποστήριξη των αρθρώσεων.

Ορισμένε παθήσεις επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο για να εμφανίσει κάποιος οστεοαρθρίτιδα. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα, αλλά και η νόσος Paget, η νόσος Wilson, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο υποθυρεοειδισμός.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, αλλά η θεραπεία αποσκοπεί στη μείωση των συμπτωμάτων και στην αποτροπή της χειρουργικής επέμβασης για αντικατάσταση άρθρωσης. να αποτρέψει την κοινή χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης και άλλες επιπλοκές.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί πονάει η πλάτη μου; Τέσσερις αιτίες!

Αντιμετωπίστε φυσικά τους πόνους στην πλάτη!