Πως κερδοσκόποι στερούν φάρμακα από Έλληνες ασθενείς!

  • Iatropedia
Το φαινόμενο είναι γνωστό. Τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων αδειάζουν από σκευάσματα όχι επειδή υπάρχει έλλειψη αλλά επειδή κάποιοι φροντίζουν να τα εξάγουν, προκειμένου να αποκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος. Άλλωστε στην Ευρώπη τα φάρμακα πωλούνται ακριβότερα από την Ελλάδα με αποτέλεσμα να θεωρούνται πιο συμφέρουσες οι αγορές εκτός ελληνικών συνόρων.

Το φαινόμενο είναι πάλι σε έξαρση εξαιτίας των μειώσεων των τιμών στη χώρα μας.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχτηκε τις τραγικές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, αν και όπως διευκρίνισε, δεν πρόκειται για σκευάσματα η έλλειψη των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε πως πρόκειται για φάρμακα τα οποία επανεξάγονται σε χώρες του εξωτερικού αφού η χαμηλή τους τιμή δεν συμφέρει την πώληση τους στην Ελλάδα.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του:

«Υπάρχουν ελλείψεις. Κυρίως αφορούν αν κατάλαβα, αν είμαι καλά ενημερωμένος, φάρμακα που σχετίζονται με τη χαμηλή τους τιμή, όπου οι εταιρείες προτιμούν να τα κάνουν εξαγωγή παρά να τα βάζουν στην αγορά, παρανόμως βέβαια. Θα τιμωρηθούν αυτοί. Έχουμε αρκετές ποινές επιβάλει επί του συγκεκριμένου θέματος. Απ’ την άλλη πλευρά έχω παρατηρήσει και μάλιστα ορισμένοι άνθρωποι με παίρνουν τηλέφωνο και μου δίνουν τα ονόματα των φαρμακοποιών. Λόγω φόρτου εργασίας δεν τους έχω πάρει τηλέφωνο όπως έκανα στην αρχή της θητείας μου. Πάει ο άλλος, ας πούμε για ένα φάρμακο που δεν έχει έλλειψη, και λέει να πας στο Λοβέρδο να στο δώσει».

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως υπάρχουν και τέτοιες συμπεριφορές, αναφέροντας γνωστό δημοσιογράφο πολύ μεγάλης εφημερίδας ο οποίος τον ενημέρωσε για παρόμοιο περιστατικό στα Βριλήσσια.

Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με αφορμή τις ελλείψεις στην αγορά φαρμάκου επισημαίνει τις «Δραματικές συνέπειες στη φαρμακευτική αγορά από τα σκληρά μέτρα που πρόσφατα ελήφθησαν στο χώρο του φαρμάκου – τόσο με την ψήφιση των σχετικών νόμων όσο και με τις αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις.

Ο ΣΦΕΕ έχει εγκαίρως ενημερώσει την κυβέρνηση για τις επιπτώσεις οριζόντιων και ισοπεδωτικών μέτρων. Ήδη για παράδειγμα έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται ελλείψεις φαρμάκων».

Κύρια αιτία κατά τον ΣΦΕΕ είναι το γεγονός ότι έχει αποσυντονιστεί πλήρως η εύρυθμη λειτουργία της αλυσίδας διανομής φαρμάκων (φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) λόγω της ύφεσης και της συνακόλουθης έλλειψης ρευστότητας.

Στη φαρμακευτική αγορά κυριαρχεί ο αποσυντονισμός και η απορρύθμιση και κάθε εταιρεία χωριστά προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις αντίξοες αυτές συνθήκες μέσα σε κλίμα τεράστιας ανασφάλειας.

Ο κίνδυνος να κουρευτούν τα ομόλογα που κατέχουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για χρέη περασμένων ετών είναι πλέον ορατός, επομένως, η κατάσταση θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς πολλές εταιρείες θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο και θα κινδυνεύσουν με κλείσιμο, με συνέπεια να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, να διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και να πληγεί η Δημόσια Υγεία με ορατό τον κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων.

Η εξέλιξη αυτή, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φόβοι για το κούρεμα των ομολόγων, θα έχει αντίκτυπο τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και διεθνώς. Η φερεγγυότητα του κράτους θα πληγεί και θα καταστήσει πολύ πιο δυσχερή την αξιοπιστία αντίστοιχων μεθόδων αποπληρωμής χρεών στο μέλλον. Το γεγονός αυτό θα πλήξει καίρια τον φαρμακευτικό κλάδο και θα δημιουργήσει εμπόδια στην ομαλή διάθεση στην ελληνική αγορά φαρμάκων με κομβική σημασία για τη θωράκιση της δημοσίας υγείας, ενώ θα αποτρέψει τη ροή ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.

Ο ΣΦΕΕ είναι βέβαιος ότι η Κυβέρνηση είναι εις γνώση των παραπάνω και θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν με μαρασμό οι υγιείς δυνάμεις αυτής της χώρας αλλά κυρίως να μην βρεθούν οι έλληνες ασθενείς μπροστά σε πρωτοφανείς για τη χώρα μας καταστάσεις, αδύναμοι να προμηθευτούν φάρμακα απαραίτητα για την υγεία τους.