Πώς η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια επηρεάζει και τον εγκέφαλο

  • Iatropedia
Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου που λαμβάνει ο οργανισμός λόγω της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειες ευθύνονται για μια σειρά εγκεφαλικών δυσλειτουργιών, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Εκτός από τους πνεύμονες, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια «χτυπά» και τον εγκέφαλο καθώς τώρα συνδέεται με προβλήματα μνήμης και δυσκολίες στην προσοχή και την συγκέντρωση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας πάσχοντες από Χ.Α.Π αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης δυσκολιών στις διανοητικές τους ικανότητες που θα επηρεάσουν την καθημερινότητά τους –αν και όχι στον βαθμό που επηρεάζεται η ζωή ασθενών με Αλτσχάϊμερ.

Κατά την διάρκεια δοκιμών, άτομα με διαγνωσμένη Χ.Α.Π για περισσότερα από πέντε χρόνια παρουσίασαν μειωμένες επιδόσεις όσον αφορά την προσοχή, την συγκέντρωση και την μνήμη, με πιθανότητες ανάπτυξης με την πάροδο του χρόνου μια ήπιας μορφής άνοιας να ανέρχονται στο 83%. Οι πάσχοντες από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα διάφορων χημικών ουσιών στον οργανισμό που σχετίζονται με την σκέψη και προβλήματα μνήμης. Επίσης, το γεγονός ότι συνήθως δεν κοιμούνται καλά και χρειάζονται περισσότερο (ποσοτικό και ποιοτικό) ύπνο από άλλους ανθρώπους για να αισθανθούν ξεκούραστοι, συνδέεται με την κόπωση η οποία με την σειρά της συνδέεται με νευρολογικά προβλήματα.

Το χειρότερο είναι ότι όπως ακριβώς η Χ.Α.Π μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα, τα προβλήματα αυτά μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της Χ.Α.Π αν οι πάσχοντες ξεχνούν να παίρνουν τα φάρμακά τους… Οι ειδικοί συνιστούν οι ασθενείς ή οι συγγενείς που τους φροντίζουν να συζητήσουν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό την εμφάνιση δυσκολίας συγκέντρωσης ή προβλημάτων μνήμης για την προσαρμογή της θεραπευτικής αγωγής στα νέα δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλες οι νέες θεραπείες για την ΧΑΠ: Παγκόσμια Ημέρα

ΧΑΠ: Ο κρυφός δολοφόνος της υγείας!