Πως γίνεται η διάγνωση του άσθματος;

  • Iatropedia
Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από άσθμα. Το άσθμα είναι μία χρόνια νόσος των αεραγωγών και χαρακτηρίζεται από έντονη φλεγμονή. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι βασανιστικά και να ταλαιπωρούν τον ασθενή. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πώς γίνεται η διάγνωση του άσθματος.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Υπάρχουν αρκετές εξετάσεις που μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση του άσθματος. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μια σειρά από πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Ωστόσο εδώ σας παραθέτουμε τις πιο σημαντικές:

Η διάγνωση του άσθματος γίνεται αποτελεσματικά με την σπιρομέτρηση, ένα αναπνευστικό τεστ, που μετράει το οξυγόνο στους πνεύμονές σας.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να αναπνεύσετε στο ειδικό μηχάνημα που λέγεται σπιρόμετρο. Το σπιρόμετρο κάνει δύο μετρήσεις. Μετράει τον όγκο του αέρα που εκπνέεται κατά το πρώτο δευτερόλεπτο της εκπνοής και το συνολικό ποσό του αέρα της εκπνοής .

Είναι εξίσου σημαντικό να διαγνωσθεί, αν το άσθμα σας συσχετίζεται με συγκεκριμένες αλλεργίες, όπως ακάρεα σκόνης, γύρη ή ορισμένα τρόφιμα. Αυτό γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος ή με τεστ δυσανεξίας που γίνονται πάνω στο δέρμα σας.

Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις η διεξαγωγή δοκιμών για τον έλεγχο της φλεγμονής στους αεραγωγούς σας. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

– Με τη λήψη ενός δείγματος βλέννας. Ο γιατρός παίρνει ένα δείγμα της βλέννας (φλέγματος), για να ελέγξει για σημάδια φλεγμονής στους αεραγωγούς σας.

– Έλεγχος του μονοξειδίου του αζώτου. Γίνεται απλά, καθώς εκπνέετε ένα ειδικό μηχάνημα μετράει το επίπεδο του μονοξειδίου του αζώτου στην αναπνοή σας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr