Πως αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη στη Νόσο του Πάρκινσον;

  • Iatropedia
Η διάγνωση της κατάθλιψης μπορεί να είναι δύσκολη στα άτομα με τη νόσο του Πάρκινσον. Πολλές φορές λανθασμένα έχει διαγνωστεί κατάθλιψη σε άτομα που δεν έπασχαν, ενώ δεν ανιχνεύτηκε σε εκείνους που είχαν πράγματι κατάθλιψη. Πως γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Γράφει η συγγραφική ομάδα της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση

Π. Ζήκος, ειδικός νευρολόγος, Α. Λεμονή, Ψυχολόγος

Η ομιλία και κατ΄επέκταση η επικοινωνία μπορεί να είναι δύσκολες διαδικασίες για τους ανθρώπους με τη νόσο του Πάρκινσον, ενώ παράλληλα είναι πιθανό να φαίνονται λυπημένοι ή απόμακροι, λόγω της μειωμένης έκφρασης του σώματος ή και του προσώπου. Αυτά τα συμπτώματα από μόνα τους, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελούν λόγους διάγνωσης της κατάθλιψης.

Συχνά, παρατηρείται ο ισχυρισμός ότι τα άτομα με τη νόσο του Πάρκινσον έχουν κατάθλιψη επειδή μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμα να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες, τις οποίες απολάμβαναν πριν διαγνωστούν με τη νόσο. Επιπλέον, ορισμένα συμπτώματα της ν. Πάρκινσον, όπως αργές κινήσεις, προβλήματα ύπνου, δυσκολία στη συγκέντρωση, αίσθημα κόπωσης και μειωμένη libido, μπορεί επίσης να θεωρηθούν, λανθασμένα, σημάδια της κατάθλιψης.

Ο επιστημονικός και επίσημος τρόπος διάγνωσης της κατάθλιψης επιτυγχάνεται από Ψυχολόγο, μέσα από ερωτήσεις σχετικές με τα συμπτώματα, τη διάθεση και άλλες ενδείξεις. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται βασικά εργαλεία όπως «Κλίμακες βαθμολόγησης» και ειδικά tests για την πρώτη εκτίμηση της κατάθλιψη. Εκείνοι που αρχικά θα συγκεντρώσουν υψηλή βαθμολογία, στη συνέχεια θα περάσουν από περαιτέρω «συνέντευξη» για να διαπιστωθεί αν όντως πάσχουν από κατάθλιψη. Τέλος, με βάση τα αποτελέσματα των tests, ο ειδικός καλείται, με επιπλέον ερωτήσεις και εκ νέου κλίμακες, να προσδιορίσει τη σοβαρότητα της κατάθλιψης. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι τη λήξη της ψυχοθεραπείας.

Η κατάθλιψη που εμφανίζεται ξαφνικά, ίσως ως αντίδραση σε ένα γεγονός, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η πρόωρη συνταξιοδότηση ή ακόμα και η μετακόμιση, είναι πολύ πιο εύκολο να διαγνωστεί και γενικά ο πάσχων ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία.

Θεραπεία

Τα συμπτώματα όπως ο πόνος και η κόπωση μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάθλιψη. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τα συμπτώματα αυτά αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, η επιλογή του σωστού φαρμάκου (εγχύσεις λεβοντόπα, αγωνιστές ντοπαμίνης και σελεγιλίνη) ή/και αντικαταθλιπτικού, πιθανά θα μειώσει τα επίπεδα του στρες ενώ παράλληλα, η συστηματική άσκηση αποτελούν παρεμβάσεις σημαντικές στη διαχείριση της κατάθλιψης. Τέλος, η ψυχολογική υποστήριξη και η παροχή συμβουλευτικής είναι επίσης σημαντικά στη καλή διαχείριση της κατάθλιψης.

Ας μην ξεχνάμε ότι, σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση ή κακή μνήμη. Είναι λοιπόν σημαντική η σωστή και άμεση θεραπεία.

Μία από τις βασικές θεραπείες της κατάθλιψης αποτελεί η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT), η οποία συμβάλει στην ανατροπή του φαύλου κύκλου που δημιουργούν οι αρνητικές σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές, με αποτέλεσμα την κατάθλιψη.

Ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής στη CBT θα σας ενθαρρύνει να μιλήσετε για το πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας, τους ανθρώπους γύρω σας και τον κόσμο γενικότερα. Παράλληλα, θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς η συμπεριφορά σας επηρεάζει και επηρεάζεται από τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Τέλος, με την καθοδήγηση του ειδικού θα ασχοληθείτε με το προεξέχον πρόβλημα, θα βάλετε στόχους και υποστόχους και θα σπάσετε τον φαύλο κύκλο που οδηγεί στην κατάθλιψη, μέσα από ειδικές τεχνικές.

Η CBT μπορεί να εφαρμοστεί και σε ατομική, αλλά και σε ομαδική θεραπεία ασθενών. Η διάρκειά της είναι από 12 έως 20 περίπου συνεδρίες, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος και την ιδιοσυγκρασία του ασθενή. Τέλος, σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της CBT αφορά η «εργασία στο σπίτι» και συγκεκριμένα η καταγραφή ημερολογίου «σκέψης» από τον ασθενή αλλά και η εφαρμογή συγκεκριμένων δεξιοτήτων. Με τους παραπάνω τρόπους, στόχος είναι η κατανόηση της σύνδεσης Σκέψης – Συναισθήματος – Συμπεριφοράς από τον ασθενή.

Συνοψίζοντας, η CBT είναι σήμερα η πιο συχνά μελετημένη μορφή ψυχοθεραπείας και η εφαρμογή της στη θεραπεία της κατάθλιψης και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε πολλές μελέτες.

Σχόλιο της συγγραφικής ομάδας

Η παρακολούθηση των συμπτωμάτων αλλά και των αλλαγών της διάθεσης από τον ίδιο τον ασθενή, αποτελεί το καλύτερο προγνωστικό εργαλείο της κατάθλιψης. Άλλωστε, η διάθεση, η καθημερινότητα, ο τρόπος που βλέπουμε τη ζωή και το μέλλον, μπορούν να επηρεάσουν με τη σειρά τους και την πορεία της ν. του Πάρκινσον. Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της Κατάθλιψης από ειδικό αποτελεί την αρχή του τέλους μίας ψυχικής νόσου που διαδραματίζει πολύ βασικό ρόλο στις ζωές όλων, η οποία πρέπει και μπορεί να θεραπευτεί.

Η συγγραφική ομάδα της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση

Π. Ζήκος, ειδικός νευρολόγος, Α. Λεμονή, Ψυχολόγος

www.parkinsonportal.gr

Πηγή, EPDA

http://www.epda.eu.com/en/parkinsons/in-depth/pdsymptoms/depression/diagnosis-and-treatment/

Περισσότερες Πληροφορίες

Email : info@parkinsonportal.gr