«Πόρτα» στο δωρεάν ΕΣΥ χωρίς ενεργό ΑΜΚΑ – Ποιοι αποκλείονται με βάση το νέο νομοσχέδιο

  • Iatropedia newsroom
AMKA
Εμπόδια πρόσβασης στο ΕΣΥ σε όσους δεν έχουν έννομη σχέση με την Ελλάδα επιχειρεί να βάλει νέο νομοσχέδιο. Ποιοι δεν έχουν ενεργό ΑΜΚΑ.

Τα φαινόμενα καταστρατήγησης του συστήματος Υγείας από άτομα που επισκέπτονται ευκαιριακά τη χώρα μας για να απολαύσουν τα προνόμια του δωρεάν ΕΣΥ, επιχειρεί να εξαλείψει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο βρίσκεται σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση  από τις 23 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, προσαρμόζει τη νομοθεσία στα νέα διακριτά στάδια έκδοσης και ενεργοποίησης του ΑΜΚΑ και θέτει ως προϋπόθεση για την παροχή δωρεάν υγειονομικής κάλυψης, την κατοχή ενεργού ΑΜΚΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η ρύθμιση «επιχειρεί να αποθαρρύνει τους ανθρώπους που δεν μένουν ή και δεν έχουν πλέον καμία έννομη σχέση με την Ελλάδα, και οι οποίοι επισκέπτονται περιστασιακά τη χώρα μας για να κάνουν χρήση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φεύγουν αμέσως μετά, επιβαρύνοντας οικονομικά τη χώρα και τους πολίτες που πληρώνουν φόρους και εισφορές».

«Με τον τρόπο αυτό συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε από το 2008, με κεντρικό στόχο να ελεγχθεί η νομιμότητα κάθε επαφής των πολιτών με το ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, την πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας και για πάσης φύσεως παροχές».

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται  ότι η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και δομές υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει ελεύθερη, όμως, σε περίπτωση μη ενεργού ΑΜΚΑ, η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον ασθενή, όπως ισχύει και τώρα για τους μη κατόχους ΑΜΚΑ.

Ποιοι πολίτες δεν έχουν ενεργό ΑΜΚΑ

Οι πολίτες που αποκλείονται από τις δωρεάν παροχές του ΕΣΥ και όσοι δεν έχουν ενεργό ΑΜΚΑ είναι ουσιαστικά όλοι όσοι δεν διαμένουν μόνιμα στη χώρα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Πολίτες που διέμεναν στη χώρα προ ετών, αλλά δεν έχουν πλέον φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα.
  • Πολίτες που γειτονικών χωρών που επισκέπτονται την Ελλάδα για να πάνε στο νοσοκομείο ή/και να πάρουν φάρμακα και αποχωρούν αμέσως μετά.
  • Μετανάστες που εργάζονται παράνομα στη χώρα, χωρίς να έχουν φορολογική παρουσία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν δικαιούχοι ΑΜΚΑ είναι:

(α) οι Έλληνες πολίτες,

(β) οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και

(γ) πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι παραμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και υπαγωγής στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Δικαιούχοι είναι και οι ανήλικοι των ανωτέρω κατηγοριών, εφόσον παραμένουν νόμιμα και κατοικούν στη χώρα.

Το σχέδιο νόμου θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως και την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου.