Ποντίκια δηλητήριο στη Ζάκυνθο! Έξι άνθρωποι στο νοσοκομείο

  • Iatropedia
Έξι άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Ζακύνθου ένας εξ αυτών σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση έπειτα από λεπτοσπείρωση που εμφάνισαν. Πρόκειται για τη νόσο που μεταδίδεται μέσω των ποντικιών.

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Ζακύνθου έπειτα από τη μαζική εμφάνιση κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης σε έξι ασθενείς οι οποίοι και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του νησιού. Ο ένας από αυτούς μάλιστα είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση καθώς είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με βαριά πολυοργανική ανεπάρκεια. Οι υπόλοιποι ασθενείς είναι σε σταθερή κλινική κατάσταση.

Η ασθένεια- από τις πλέον σοβαρές ζωονόσους- μεταδίδεται στον άνθρωπο καθώς και στα κατοικίδια ζώα μετά από έκθεση σε μολυσμένες εκκρίσεις από τα ούρα θηλαστικών (κυρίως τρωκτικών) που μεταφέρουν την ασθένεια. Η νόσος εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, ρίγος, πονοκέφαλο, ναυτία, εμέτους, ανορεξία, διάρροια, βήχα, φαρυγγίτιδα, εξάνθημα και μυαλγίες ενώ μπορεί αρχικά να υποχωρήσει και να επανέλθει με βαρύτερη συμπτωματολογία.

Κλιμάκιο ειδικών του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, επισκέφθηκε την περιοχή και ενημερώθηκε από τους θεράποντες ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου σχετικά με την πορεία της υγείας των ασθενών, τα ιστορικά τους και την έκθεσή τους σε πιθανούς παράγοντες κινδύνου, ενώ παράλληλα διερευνήθηκαν οι πιθανοί τρόποι έκθεσης.

Σε δύο από τα δείγματα ασθενών επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η λεπτοσπείρωση ενώ η επιδημιολογική και εργαστηριακή διερεύνηση των υπόλοιπων κρουσμάτων συνεχίζεται. Εκτιμάται ότι και οι έξι περιπτώσεις οφείλονται σε λεπτοσπείρωση.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η συγκεκριμένη νόσος αποτελεί μία πολύ σημαντική ανθρωποζωονόσο και ότι είναι απαραίτητη η λήψη συγκεκριμένων ατομικών μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε κατοίκους αγροτικών περιοχών και ιδίως μετά από βροχή, οπότε και αυξάνονται οι πιθανότητες έκθεσης σε μολυσμένους πληθυσμούς τρωκτικών.

Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν:

Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον, χρήση φρακτών και άλλων μηχανικών μέσων ώστε να παρεμποδίζεται η είσοδος τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους. Αποφυγή οιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα. Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών και να μην μένει εκτεθειμένο φαγητό σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά και ιδιαίτερα εάν κάποιος βρίσκεται σε αγροτική περιοχή είτε εργαζόμενος είτε για παραθεριστικούς σκοπούς.