«Πολύ προβληματικές συνθήκες διαβίωσης» βλέπει στην Ειδομένη ο Ανδρέας Ξανθός

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ως τον «ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης» περιέγραψε τον καταυλισμό της Ειδομένης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την σημερινή επίσκεψή του. Και όχι μόνο αυτό αλλά ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «πολύ προβληματικές» τις συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και ατομικής υγιεινής, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα άλλο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού... Όλοι συμφωνούμε σε αυτό κ. Ξανθέ. Εδώ και εβδομάδες...

Μετά την επίσκεψη στην Ειδομένη, ο υπουργός δήλωσε ότι «προχωρήσαμε σε ένα σχέδιο, με επικεφαλής το ΕΚΕΠΥ, προκειμένου να έχουμε μια διακριτή υγειονομική παρουσία από πλευράς του κράτους, σε όλους τους καταυλισμούς, με τη συνέργεια και των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και όλων των ΜΚΟ» . Στην συνέχεια όμως ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε μεταξύ άλλων: «Σε μια τέτοια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, πάντα το κράτος θα εμφανίζεται ανεπαρκές για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και πάντα θα χρειάζεται η συνδρομή όλων των εθελοντών και των ΜΚΟ».

Και συνέχισε: «Σε μια περίοδο που οι δημόσιες υπηρεσίες είχαν αποσταθεροποιηθεί λόγω των ελλειμμάτων, προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο λειτουργικής ικανότητας των δημοσίων δομών αναβαθμισμένο, κάτι που είναι επιβεβλημένο ειδικά σ΄αυτές τις περιοχές» διευκρινίζοντας ότι ο προσφυγικός πληθυσμός είναι κατά βάση υγιής. Ωστόσο, η Πολιτεία θα ενισχύσει τις δομές τις επόμενες μέρες με γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ θα πραγματοποιηθούν βασικοί εμβολιασμοί στα παιδιά.

Αναφερόμενος δε ο κ. Ξανθός στην συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί υπό όρους να βοηθήσει στην εκτόνωση του προβλήματος.