Πωλείται το Ντυνάν! Προς αναζήτηση επενδυτή

  • Iatropedia
Καιρό τώρα το ζήτημα σιγοψιθυριζόταν. Το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν βρίθει χρεών και προβλημάτων. Η πιο ενδεδειγμένη λύση φάνταζε από την αρχή η πώληση. Τελικά το νοσοκομείο έβγαλε και επίσημα …πωλητήριο.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος είχε δηλώσει ότι δυστυχώς το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να αναλάβει το Ντυνάν και θα έπρεπε να εξευρεθεί άλλη λύση όπως αυτή της πώλησης.

Μετά από αυτό και επίσημα πια, ο πρόεδρος του Νοσοκομείου και του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης συγκρότησε επιτροπή υπό την προεδρία του και με τη συμμετοχή των κ.κ. Ηλία Κουτσογιαννόπουλου (Γενικού Γραμματέα του Κ.Ι.Ε.Ν.) και Θεμιστοκλή Χαραμή (Γενικού Διευθυντή του Κ.Ι.Ε.Ν.), «για να έρθει σε επαφή με συμβουλευτικές εταιρείες αναγνωρισμένες και διεθνούς κύρους, προκειμένου να ανατεθεί η έρευνα εξεύρεσης επενδυτή ή αγοραστή για το Νοσοκομείο» όπως ανακοινώθηκε.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που έχουν γίνει ανάλογες συζητήσεις ή αναζητήσεις. Και στο παρελθόν ο κ.Μαρτίνης επιδίωκε να δώσει το μάνατζμεντ του νοσοκομείου ενώ μια απόπειρα που είχε γίνει, απεδείχθη αναποτελεσματική.

Βέβαια επειδή το νοσοκομείο χρωστά ουκ ολίγα, πολλά εξ αυτών στους εργαζόμενους, είναι πιθανό ο πρόεδρος του νοσηλευτικού ιδρύματος να διεκδικήσει οφειλές του δημοσίου που προέρχονται από την αξιοποίηση κρεβατιών της εντατικής του Ντυνάν από το ΕΣΥ. Το ποσό κατά τον κ.Μαρτίνη ξεπερνά τα 20 εκ. ευρώ ενώ κατά το δημόσιο είναι πολύ λιγότερα.

Από την άλλη χρέη υπάρχουν από και προς το ΙΚΑ. Από τη μία το Ντυνάν δεν έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές του εισφορές ενώ από την άλλη και το ΙΚΑ δεν έχει εκταμιεύσει για το νοσοκομείο τις δικές του οφειλές που προέρχονται από νοσηλείες ασθενών.

Και το θέατρο του παραλόγου με το συγκεκριμένο νοσοκομείο συνεχίζεται με τους εργαζόμενους να είναι για άλλη μια φορά στον αέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όποιες συζητήσεις έχουν γίνει στο παρελθόν με πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές, περιελάμβαναν δραστική μείωση προσωπικού.

Και πρόκειται σίγουρα για τους πιο άτυχους εργαζόμενους καθώς εκτός από τα χρήματά τους που περιμένουν εδώ και καιρό, είναι πιθανό πλέον να χάσουν και τη δουλειά τους.

Κάποιοι άλλοι όμως που υπηρέτησαν στο ίδιο νοσοκομείο, σίγουρα ήταν κάπως πιο τυχεροί.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια ένας νόμος …φάντασμα, που έμεινε σε ισχύ κάτι παραπάνω από έναν χρόνο, έδινε το δικαίωμα σε όσους είχαν προσληφθεί στο Ντυνάν να πάρουν απόσπαση στο υπουργείο Υγείας δηλαδή στο δημόσιο τομέα, όπου θα νομιμοποιούνταν. Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που μεταπήδησαν στον άλλοτε «χρυσό» δημόσιο τομέα.

Δήμητρα Ευθυμιάδου