Πολύποδες στη μύτη! Πως να αναπνεύστε ελεύθερα;

  • Iatropedia
Χωρίς την όσφρηση μας πόσο ανούσια θα ήταν η ζωή μας! Δεν θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε τα αρώματα, τις μυρωδιές, ή ακόμη και να μυριζόμαστε... τον κίνδυνο. Όσοι όμως έχουν την ατυχία να έχουν πολύποδες στη μύτη ανασαίνουν με δυσκολία και η καθημερινότητα τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.Πλέον μια νέα θεραπεία υπόσχεται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως εφαρμόζεται η νέα θεραπεία και ποια είναι τα πλεονεκτήματά της.

Κάτι νέο για τους πολύποδες της μύτης

Του Γιώργου Αναστασόπουλου

Ωτορινολαρυγγολόγου

Χειρουργού Κεφαλής και Τραχήλου

Ένας Έλληνας λαρυγγολόγος κάνει ¨δουλειές του ποδαριού¨ όταν χειρουργεί τη μύτη! Υπόσχεται όμως στους ασθενείς του ότι οι πολύποδές τους δεν θα υποτροπιάσουν. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

Όσοι πάσχουν από πολύποδες ρινός αλλεργικής αιτιολογίας είναι καλά εξοικειωμένοι με το γεγονός ότι οι πολύποδές τους υποχωρούν μεν προσωρινά μετά από φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική αφαίρεση, αλλά σχεδόν πάντα υποτροπιάζουν μετά από άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα.

Έτσι, οι περισσότεροι ασθενείς, εκτός από το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένοι σε μόνιμη φαρμακευτική αγωγή, αναγκάζονται να υποβληθούν και σε επανειλημμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο ωτορινολαρυγγολόγος Γιώργος Αναστασόπουλος παρακολουθούσε ασθενείς που είχε χειρουργήσει για πολύποδες στη μύτη και συχνά ερχόταν στη δυσάρεστη θέση να τους ενημερώσει ότι οι πολύποδές τους είχαν αρχίσει και πάλι να εμφανίζονται.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που παρά τις πολύωρες επεμβάσεις και την επιμελή τήρηση των κανόνων της χειρουργικής των πολυπόδων, ριζικά χειρουργημένες ρινικές κοιλότητες πλημμύριζαν από πολύποδες μέσα σε ελάχιστους μήνες.

( Αξονική μετά από ενδοσκοπική χειρουργική)

Το 1958 ένας Αμερικανός ωτορινολαρυγγολόγος ανακοίνωσε μια τεχνική για την αντιμετώπιση μιας νόσου με έντονη προδιάθεση για αιμορραγίες από τη μύτη. Χρησιμοποιούσε δέρμα από το πόδι του ασθενούς για να αντικαταστήσει με αυτό τον ευαίσθητο βλεννογόνο της μύτης, κατά κύριο λόγο του ρινικού διαφράγματος. Τι αποτελέσματα θα είχε λοιπόν μια ανάλογη τεχνική για την αποφυγή της υποτροπής των πολυπόδων;

Τον Απρίλιο του 2013 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά διεθνώς από τον Γιώργο Αναστασόπουλο μια μέθοδος δερμοπλαστικής για την αποφυγή υποτροπής των πολυπόδων στο περιοδικό Journal of Laryngology and Otology.

Η τεχνική συνίσταται στην αφαίρεση του βλεννογόνου της οροφής και των ανώτερων πλαγίων τοιχωμάτων της μύτης, και στην αντικατάστασή του από δέρμα μερικού πάχους που λαμβάνεται από την έσω επιφάνεια του μηρού του ασθενούς.

Η πρώτη αυτή ανακοίνωση αφορούσε πέντε ασθενείς. Σήμερα, τα περιστατικά έχουν διπλασιασθεί και ο μέγιστος χρόνος παρακολούθησης είναι περίπου δυόμιση χρόνια.

Σύντομα θα ακολουθήσει και δεύτερη ανακοίνωση με νεότερα δεδομένα και κάποιες τροποποιήσεις στην τεχνική.

( Τοποθέτηση του μοσχεύματος )

Μέχρις στιγμής, τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Το μόσχευμα εμφανίζει μεγάλη ικανότητα στο να βλαστάνει στη νέα του θέση, και μεγάλη αντοχή ώστε να μην επιτρέπει την επανεμφάνιση των πολυπόδων.

Στα μειονεκτήματα της τεχνικής περιλαμβάνονται ο διπλασιασμός της διάρκειας της χειρουργικής επέμβασης και μια κάκοσμη απόπνοια που οφείλεται στη συγκέντρωση των επιθηλίων του δέρματος μέσα στη μύτη.

Η κακοσμία αυτή είναι πιο αυξημένη όσο μεγαλύτερο μόσχευμα χρησιμοποιείται, υποχωρεί όμως με καθαρισμό της μύτης.

( Το μόσχευμα μετά την επούλωση )

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του χειρουργείου είναι η ριζική αφαίρεση του βλεννογόνου της μύτης και η λείανση κάθε οστέινης προεξοχής της περιοχής που πρόκειται να καλυφθεί από το μόσχευμα. Οι ενέργειες αυτές δεν θα μπορούσαν να είναι εφικτές σε άλλη εποχή παρά μόνο μετά την έλευση της ενδοσκοπικής χειρουργικής στη μύτη.

Γιώργος Αναστασόπουλος

Ωτορινολαρυγγολόγος

Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου

www.entathens.com