Πόλεμος στο ΕΣΥ! Εξώδικο γιατρών κατά Λυκουρέντζου

  • Iatropedia
Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει στο ΕΣΥ με αφορμή τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών, οι οποίοι περιμένουν ακόμη και 14 μήνες να εισπράξουν τα χρήματά τους. Ευθύνες στους ...άλλους επιρρίπτει για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ο οποίος μάλιστα προαναγγέλλει ότι θα ξεκινήσει έλεγχο. Τι λένε οι δύο πλευρές

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Για άλλη μια φορά φταίνε οι άλλοι. Και για τις απλήρωτες -επί μήνες- εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών που δε φτάνει που εφημερεύουν νυχθημερόν, έχουν μειωμένες αποδοχές κατά περίπου 40% και παρακαλούν και για τις δεδουλευμένες εφημερίες τους.

Για τον υπουργό Υγείας όμως φταίνε οι διοικητές αλλά και ορισμένοι υπάλληλοι που δεν εκταμιεύουν τα ποσά ενώ ο ίδιος έχει εγκρίνει τα κονδύλια. Μάλιστα σκοπεύει να προωθήσει και ειδική νομοθετική ρύθμιση ώστε τα χρήματα για εφημερίες και υπερωρίες να απεγκλωβίζονται πιο εύκολα και από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Με αφορμή τις επισχέσεις εργασίας που έχουν ξεκινήσει ειδικά στο γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Παρά την οικονομική στενότητα, η χρηματοδότηση των νοσοκομειακών μονάδων της χώρας πραγματοποιείται ομαλά, ενώ ομαλή είναι η καταβολή της μισθοδοσίας. Σε ό,τι αφορά την υπερωριακή απασχόληση και τις εφημερίες θα σας δώσω μερικά στοιχεία:

Για τις εφημερίες έχουν ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας 1.157.000 Ευρώ, ενώ για τις υπερωρίες το ποσό ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια Ευρώ.

Αυτό, όμως το οποίο με λυπεί, είναι ότι δεν έχουν εξοφληθεί εφημερίες και υπερωρίες του παρελθόντος έτους, κάτι το οποίο δεν οφείλεται στο Υπουργείο. Οφείλεται σε παραλείψεις της διοικήσεως του νοσοκομείου και για αυτό σας ενημερώνω ότι σήμερα θα διαταχθεί έλεγχος.

Δεν είναι δυνατόν από τις αρρυθμίες της διοικήσεως του νοσοκομείου και υπαλλήλων να μην έχουν πληρωθεί εφημερίες και υπερωρίες. Να δημιουργούνται αιτίες για κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία. Εγώ θα καταλογίσω ευθύνες, γιατί πρέπει κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι να τις αναλαμβάνουν. Δεν πρόκειται να συνεχιστεί αυτή η υπόθεση».

Εκτός από τις διοικήσεις φταίνε και οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου ειδικά για τις εφημερίες του παρελθόντος. Όπως τονίζει ο κ.Λυκουρέντζος: “ «Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και με κάποιους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου, όπου δεν αμφισβητώ την εντιμότητα και την υπηρεσιακή τους αφοσίωση αλλά δεν είναι δυνατόν χάριν εμμονών τους να καθυστερεί η ροή της χρηματοδότησης, όταν έχει υπογράψει τόσο ο Υπουργός Υγείας, όσο και ο Γενικός Γραμματέας για την μεταβίβαση των πιστώσεων».

Γι αυτό και ο υπουργός Υγείας σκοπεύει για να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, “να υπάρχει σχετική διάταξη για την διευκόλυνση της αποπληρωμής των οφειλόμενων εφημεριών και υπερωριών».

Βέβαια οι νοσοκομειακοί γιατροί φαίνεται ότι έχουν μάλλον συνηθίσει να ακούνε ανάλογες δικαιολογίες περιμένοντας να δούνε το χρώμα του χρήματος. Γι αυτό και όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, έχουν αποστείλει εξώδικο προς τον υπουργό Υγείας κ Λυκουρέντζο, το οποίο κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα και τους Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών.

Αντικείμενο του εξωδίκου είναι η κωλυσιεργία στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών στους γιατρούς των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας όλης της ώρας. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, οι γιατροί είναι απλήρωτοι για δεδουλευμένες τακτικές εφημερίες των μηνών Δεκεμβρίου του έτους 2012 και Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου του έτους 2013. Επίσης, πάρα πολλά Νοσοκομεία έχουν απλήρωτες και τις δεδουλευμένες εφημερίες του μήνα Νοεμβρίου του έτους 2012, ενώ το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών έχει απλήρωτες τις δεδουλευμένες εφημερίες από το μήνα Αύγουστο του έτους 2012 μέχρι και σήμερα.

Τέλος, οι δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες είναι απλήρωτες, στη συντριπτική πλειονότητα των Νοσοκομείων, από το μήνα Αύγουστο του έτους 2012 και εφεξής, ενώ υπάρχουν και Νοσοκομεία, στα οποία οφείλονται πρόσθετες εφημερίες δώδεκα (12) μηνών.

Στο εξώδικο η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τον υπουργό Υγείας για παράνομη, αυθαίρετη και καταχρηστική συμπεριφορά σε βάρος των Ιατρών Ε.Σ.Υ. και τον καθιστά υπεύθυνο για τις κινητοποιήσεις, στις οποίες εξωθεί τους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αιμορραγεί η Πάτμος! Χωρίς γιατρό 3500 κάτοικοι και 650 παιδιά. Γιατί παραιτήθηκε και ο τελευταίος

Διπλά θα πληρώνουμε τα φάρμακα από την επόμενη εβδομάδα! Πως αλλάζουν οι συμμετοχές

Ποιοι έρχονται να στελεχώσουν τον ΕΟΠΥΥ;

ΣΟΚ στο νοσοκομείο Σπάρτης: άνδρας πυροβόλησε εργαζόμενο και αυτοκτόνησε!

Τι είναι το “Σύνδρομο Στοκχόλμης”: Όταν το θύμα αγαπάει τον θύτη του;