«Πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την «άρση της μονιμότητας των γιατρών»

  • Γιάννα Σουλάκη
γιατρός
"Πόλεμος" δηλώσεων και αντιδηλώσεων μαίνεται από χθες Τρίτη (29/3) μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή την καταγγελλόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ "άρση της μονιμότητας των γιατρών του ΕΣΥ", που όπως υποστηρίζει, προσπαθεί η κυβέρνηση να περάσει στα "μουλωχτά" μέσα σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι "δεν τίθεται σε καμία περίπτωση άρση της μονιμότητας των γιατρών του ΕΣΥ" και καταλόγισε "σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας από τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των επικείμενων εκλογών των γιατρών".

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη προκάλεσαν οι κατηγορίες του πρώην υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, ότι η κυβέρνηση σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ψήφισε την άρση της μονιμότητας των γιατρών του ΕΣΥ.

Από την πλευρά του, ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθός αναφέρει πως, στο άρθρο 82 του ν.4915/2022 (ΦΕΚ Α63 – 24/3/2022) οι γιατροί που καταλαμβάνουν θέσεις στο ΕΣΥ με 5ετή θητεία, δεν θα κρίνονται ατομικά στο τέλος της 5ετίας (όπως προέβλεπε ο ν. 3754/2009) αλλά θα «επαναπροκηρύσσεται η θέση και εφ’ όσον επιλεγεί ο ίδιος γιατρός διορίζεται ως μόνιμος».

Ενώ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντά πως «με μια απλή ανάγνωση των υφιστάμενων διατάξεων καταδεικνύεται ότι ο πρώην Υπουργός Υγείας προφανώς σφάλλει, αγνοώντας το νομικό πλαίσιο που ίσχυε επί των ημερών του και το οποίο όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, παραμένει ως έχει».

Θάνος Πλεύρης: «Μην πέφτετε στο επίπεδο του κ. Πολάκη»

«Ξαφνικά το ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ μια μέρα πριν από τις εκλογές των γιατρών. Μην πέφτετε στο επίπεδο του κ. Πολάκη. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Ο νόμος ισχύει από το 2003 και το μόνο που προστέθηκε είναι η επαναδιατύπωση του άρθρου. Γραφή και ανάγνωση χρειάζεται, όχι νομικές γνώσεις. Δεν καταργείται καμία νομιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθός επέμεινε ότι με τη νέα διάταξη αίρεται η μονιμότητα. «Το νέο άρθρο αναφέρει ρητά ότι στο τέλος της πενταετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται. Μας δουλεύετε; Ή έχετε κάνει νομοθετική πατάτα και είστε βαθύτατα εκτεθειμένοι και πρέπει να φέρεται νέα ρύθμιση αλλιώς αυτός ήταν ο σχεδιασμός σας, να ψηφιστεί λάθρα και στα μουλωχτά», αντέτεινε ο κ. Ξανθός.

Νοσοκομειακοί γιατροί (ΔΗΠΑΚ-ΟΕΝΓΕ): «Να καταργηθεί η διάταξη»

Να καταργηθεί  η διάταξη που καταργεί τη μονιμότητα των ήδη υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ, ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η διάταξη νόμου που επικαλείται ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είχε θεσμοθετηθεί μεν με τον νόμο Ν.3204/2003, αλλά είχε καταργηθεί με το Ν.3754/2009!

«Το άρθρο 82 του Ν.4915 που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει επαναπροκήρυξη της θέσης μετά από 5 χρόνια των επιμελητών Β επί θητεία και μόνο στην περίπτωση που αξιολογηθούν για 2η φορά θετικά», αναφέρουν συγκεκριμένα οι γιατροί και καταλήγουν:

«Άρα ο ισχυρισμός του Υπουργού Υγείας ή δεν αλλάζει τίποτα ή ΔΕΝ ισχύει. Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης ή δε γνωρίζει τι ισχύει, άρα οφείλει άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ή γνωρίζει πολύ καλά και επιδιώκει με ύπουλο τρόπο να χτυπήσει τη μονιμότητα των γιατρών που δουλεύουν σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας ανοίγοντας τον δρόμο στο μέλλον για την πλήρη κατάργηση της μονιμότητας», όπως λένε.

Μίνα Γκάγκα: «Η μονιμότητα στις προσλήψεις του ΕΣΥ ΔΕΝ καταργείται»

Εντωμεταξύ, με σχετική εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προς τους Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών τους ζητά να ενημερώσουν τους ιατρούς των εποπτευόμενων Μονάδων Υγείας σχετικά με το θέμα της μονιμότητας των ιατρών του ΕΣΥ.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται:

«Προς αποφυγή παρερμηνειών, διευκρινίζουμε ότι η μονιμότητα στις προσλήψεις του ΕΣΥ ΔΕΝ καταργείται.

Ο νόμος 4915/2022 (ΦΕΚ 63/τ. Α΄) προσθέτει την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Β. Αμερική, η Μ. Βρετανία, η Ελβετία και η Ιαπωνία. Πρόκειται για διάταξη συμπληρωματική προς τον νόμο 2889/2001 (ΦΕΚ 37/τ. Α΄) όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 3204/2003 (ΦΕΚ 296/τ. Α΄) και ισχύει έως σήμερα και βάσει αυτού αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσθήκη δηλαδή που έγινε, αφορά την προϋπηρεσία σε τρίτες χώρες, και καμία άλλη μεταβολή δεν έχει γίνει. Η προσθήκη των νέων χωρών (και της Μ. Βρετανίας, λόγω εξόδου από την ΕΕ) είναι η μόνη αλλαγή που γίνεται στις διατάξεις που ισχύουν για τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Τα εδάφια των νόμων 3754/2009 (ΦΕΚ 43/τ. Α΄) και 4316/2014(ΦΕΚ 270/τ. Α΄), που ορίζουν ότι γίνεται ατομική κρίση των ιατρών στην πενταετία, ισχύουν όπως ίσχυαν από το 2009 και 2014 αντίστοιχα, και δεν καταργούνται. Δηλαδή, οι θέσεις δεν επαναπροκηρύσσονται και δεν καταργείται η μονιμότητα».

Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Περαιτέρω διευκρινήσεις ζήτησε από τον υπουργό Υγείας, η γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, καθώς όπως είπε «έχουν δημιουργηθεί πολλές αμφιβολίες σχετικά με την ερμηνεία της επαναπροκήρυξης των θέσεων στο τέλος της πενταετίας».

Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ζήτησε την απόσυρση της διάταξης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «με ύπουλο τρόπο αίρει την μονιμότητα των γιατρών, δίνοντας τη δυνατότητα και σε άλλους γιατρούς, όχι μόνο αυτούς που είναι ήδη εν υπηρεσία, να τις διεκδικήσουν».

Ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης απαντά πως, «Δεν καταργήθηκε ποτέ η μονιμότητα. Ισχύει κανονικά ο νόμος του 2009 και η νομοθετική πρωτοβουλία με τις αλλαγές που έγιναν αφορούν αποκλειστικά την προϋπηρεσία. Η μη επαναπροκήρυξη των θέσεων συνεχίζει να ισχύει κανονικά. Άρα το θέα έχει λήξει. Ο νόμος του 2009 είναι κανονικά σε ισχύ, δεν ανοίγει κανένα παράθυρο για άρση της μονιμοποίησης απλώς μπαίνει το θέμα της προϋπηρεσίας», κατέληξε.