«Πόλεμος» για τους επικουρικούς γιατρούς- Το ΕΣΥ τους χρειάζεται μόνιμα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΑΡΣΙ) και ΔΗΠΑΚ ενώνουν τις δυνάμεις τους από χθες με έναν κοινό στόχο: Να λάβει τέλος ο προσωρινός χαρακτήρας κάποιων εργαζομένων στο ΕΣΥ και να υπάρξει μόνιμη κάλυψη των θέσεων που παραμένουν κενές για το καλό των ασθενών και των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Προσωρινά πάντως, υπάρχει "χάσμα απόψεων" μεταξύ γιατρών και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και σήμερα το απόγευμα είναι πιθανό να αποφασιστούν κινητοποιήσεις...

Όπως δήλωσε ο κ. Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή «στο πλαίσιο της κινητοποίησης διαμαρτυρίας για το θέμα των επικουρικών γιατρών του ΕΣΥ που καλέστηκε από την ΕΙΝΑΠ μετά από πρόταση του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, η πρόεδρος και ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, καθώς και επικουρικοί γιατροί. Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά το χάσμα απόψεων και αντίληψης μεταξύ των μαχόμενων γιατρών από την μια, και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας από την άλλη».

Όπως εξηγεί, οι γιατροί για ακόμα μια φορά έθεσαν το αυτονόητο αίτημα της άμεσης κάλυψης όλων των αναγκών με προσλήψεις σε μόνιμες οργανικές θέσεις που όλες θα μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, και ταυτόχρονα την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και προσωρινής εργασίας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αντίθετα επιμένει στην λογική διατήρησης των μορφών προσωρινής και ελαστικής εργασίας στις οποίες θα εναλάσσονται και θα ανακυκλώνονται διαρκώς διαφορετικοί εργαζόμενοι και οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από τα «ίδια έσοδα» των δημόσιων μονάδων περίθαλψης…

Ο κ. Ξανθός επέμεινε στην λογική της διαρκούς «εναλλαγής» διαφορετικών επικουρικών γιατρών στην ίδια θέση για κάθε ετήσια θητεία. Επανέλαβε δε – όπως μας εξηγεί ο κ. Παπανικολάου- «ότι δήθεν οι ευθύνες για την καθυστέρηση στην διαδικασία έστω και αυτών των λίγων εκατοντάδων μόνιμων θέσεων επιμελητών που έχουν προκηρυχθεί είναι στους γιατρούς και όχι στο κράτος. Δήλωσε για μια ακόμα φορά την εξαγγελία για 2000 ακόμα τέτοιες προκηρύξεις ως το τέλος του 2017, και επανέλαβε ακόμα μια φορά την υπόσχεση για μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών. Ομολόγησε πως υπάρχουν αυστηροί οικονομικοί περιορισμοί τόσο όσον αφορά το μόνιμο όσο και το επικουρικό προσωπικό (ανώτατο όριο κονδυλίου για το σύνολο του επικουρικού προσωπικού 86 εκ ευρώ για το 2016, το οποίο αν και αυξημένο σε σχέση με τα 34 εκ του 2015 φυσικά παραμένει ανεπαρκέστατο) και επέμεινε στην λογική «το κάθε νοσοκομείο ζητά ανάλογα με το τι μπορεί να χρηματοδοτήσει από τα ίδιά του έσοδα».

Και καταλήγει ο κ. Παπανικολάου:

Οι εκπρόσωποι των γιατρών με συγκεκριμένα παραδείγματα δείξαμε πως :
1)      Ο «θεσμός» της προσωρινής – ελαστικής εργασίας έχει οδηγήσει – πέρα από την αδικία για τους νέους ειδικευμένους γιατρούς και τους λοιπούς υγειονομικούς – για άλλη μια φορά σε τραγικά αδιέξοδα. Η αποτυχία για μια ακόμα φορά της κάλυψης των κενών στις ΜΕΘ με ελαστικές σχέσεις εργασίας μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Επίσης, είναι πλήρως αντιεπιστημονικό και απρόσφορο για την λειτουργία των νοσοκομείων και των τμημάτων να υπηρετεί σε μια θέση Επικουρικού κάποιος ειδικευμένος γιατρός μόνο για ένα έτος μέσα στις  γνωστές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και μετά να φεύγει για να «έρθει ο επόμενος» διακόπτοντας την επιστημονική συνέχεια, καθώς και την συνέχεια στην περίθαλψη των ασθενών.
2)      Πολλά τμήματα νοσοκομείων σήμερα στηρίζουν λόγω υποστελέχωσης πλήρως την λειτουργία τους στους Επικουρικούς γιατρούς, και σε περίπτωση απόλυσής τους κινδυνεύουν άμεσα με λειτουργική κατάρρευση.
3)      Οι Επικουρικοί γιατροί αντιμετωπίζονται στην πράξη ως επιστημονικό προσωπικό Β κατηγορίας, αφού δεν τους αναγνωρίζεται ούτε καν το δικαίωμα στην εκπαιδευτική άδεια.
4)      Η επιμονή στην διατήρηση του θεσμού της προσωρινότητας – ομηρίας οδηγεί κοντά στα άλλα και σε εξώφθαλμες διακρίσεις, όπως με την πρόσφατη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία παρατείνεται ως 30/9/17 η θητεία μόνο 400 από τους 1600 σήμερα υπηρετούντες Επικουρικούς γιατρούς.
5)      Η λογική της χρηματοδότησης από τα «ίδια έσοδα» του νοσοκομείου της μισθοδοσίας των Επικουρικών γιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού αναπόφευκτα οδηγεί στην πλήρη επιχειρηματικοποίηση – ιδιωτικοποίηση του δημόσιου νοσοκομείου  με πληρωμή εξετάστρων ή και νοσηλείων από τις τσέπες των ίδιων των ασθενών.
6)      Οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες πρόσληψης μόνιμων Επιμελητών Β ανήκουν 100% στην πολιτεία, που εδώ και πάνω από 6 χρόνια εφευρίσκει και δημιουργεί διαρκώς νομικά και γραφειοκρατικά κωλύματα έτσι ώστε να εξαγγέλλονται κατά καιρούς από τους εκάστοτε υπουργούς χιλιάδες τέτοιες θέσεις και να μην καλύπτονται ποτέ.
7)      Για όλους τους παραπάνω λόγους και αφού η πολιτεία επίσημα ομολογεί πως
Α. Οι Επικουρικοί γιατροί δεν καλύπτουν έκτακτες αλλά πάγιες ανάγκες και

Β. Οι ανάγκες σε ειδικευμένους γιατρούς είναι πάνω από άλλες 6000 θέσεις εκτός από αυτές τις θέσεις Επιμελητών που ήδη έχουν προκηρυχθεί (σύνολο τουλάχιστον 6700), θα πρέπει να μην απολυθεί κανένας από τους 1600 σήμερα υπηρετούντες Επικουρικούς και επίσης να απορροφηθούν άμεσα και οι υπόλοιποι 620 που έχουν κάνει αίτηση για θέση Επικουρικού στις ΥΠΕ.

Αφού για μια ακόμα φορά διαπιστώθηκε αυτή η μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ μαχόμενων γιατρών – πολιτικής ηγεσίας, απευθύναμε έκκληση τουλάχιστον να δοθεί παράταση θητείας σε ΟΛΟΥΣ τους σήμερα υπηρετούντες επικουρικούς. Ο υπουργός δεσμεύθηκε να απαντήσει ως αύριο σε αυτήν την έκκληση.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, εκπρόσωπος του ΔΗΠΑΚ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΑ «Ευαγελισμός», Ηλίας Σιώρας απέστειλε εξάλλου αντίστοιχη ενημέρωση στην οποία αναφέρει ότι οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), καλούν σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις».

Και ενημερώνει για την χθεσινή συνάντηση: «Στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ, μαζί με επικουρικούς γιατρούς από τα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», Παίδων «Αγία Σοφία», «Ασκληπιείο» και Γενικό Νίκαιας, συναντήθηκε με τον υπουργό, Ανδρέα Ξανθό. Ο τελευταίος, παρότι παραδέχθηκε ότι οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν μόνιμες ανάγκες στα νοσοκομεία της χώρας, ξεκαθάρισε πως οι συμβάσεις που λήγουν μετά τις 30/9/2016 δεν πρόκειται να ανανεωθούν, αφήνοντας μόνο ένα ενδεχόμενο να επανεξετάσει την ανανέωση για ορισμένες περιπτώσεις. Έτσι, το πρόβλημα παραμένει και στην πραγματικότητα αφορά και τους 1.600 επικουρικούς γιατρούς που εργάζονται σε όλη τη χώρα, τόσο αυτούς που απολύονται άμεσα, όσο και εκείνους που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε έναν περίπου χρόνο.

Στο αίτημα των συνδικαλιστών να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η εργασιακή σχέση των επικουρικών, ο υπουργός αντέταξε ότι οι εργασιακές αυτές σχέσεις χρειάζονται για να καλύπτονται «έκτακτες ανάγκες». Στο ερώτημα όμως που ακολούθησε ποιες ανάγκες θεωρούνται «έκτακτες», απάντησε με το παράδειγμα της ανάγκης για αναπλήρωση μιας εργαζόμενης που βρίσκεται σε άδεια κύησης, δείχνοντας πως για το υπουργείο και την κυβέρνηση «έκτακτη ανάγκη» μάλλον θεωρούνται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν