Πόλεμος για τις τιμές στα φάρμακα! Συσκέψεις φωτιά στο υπ.Υγείας. Όλο το παρασκήνιο

  • Iatropedia
Χωρίς προηγούμενο ήταν η διαδικασία της έκδοσης του νέου δελτίου τιμών στα φάρμακα μέσω του οποίου θα δοθούν νέες τιμές σε χιλιάδες φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σε μία εβδομάδα.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Εδώ και μέρες ήταν σε εξέλιξη στην οδό Αριστοτέλους στο υπουργείο υγείας η διαδικασία έκδοσης του νέου δελτίου τιμών. Μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από έντονες κόντρες, διαφωνίες αλλά και μαραθώνιες συσκέψεις μεταξύ των εμπλεκομένων.

Στις συσκέψεις της επιτροπής τιμών φαρμάκων συμμετέχουν άνθρωποι του υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού φαρμάκων (ΕΟΦ), εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και μεταξύ άλλων και φαρμακοποιοί.

Μέσω της νέας τιμολόγησης ο Άδωνις Γεωργιάδης ευελπιστούσε να εξοικονομήσει αρκετά εκατ. ευρώ αλλά ο …λογαριασμός δε βγαίνει. Πολλές εταιρείες δε δέχονται τις μειώσεις και ζητούν να υπάρξει τιμολόγηση με βάση το νόμο που προβλέπει τον ορισμό των φαρμάκων που έχουν ακόμη προστασία της πατέντας τους, με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ευρώπης.

Είναι ενδεικτικό ότι 64 φαρμακευτικές εταιρείες έχουν κάνει ενστάσεις για τις τιμές που δόθηκαν στα φάρμακά τους.

Μ αυτά και μ αυτά εδώ και τέσσερις ημέρες, ακόμη και χθες Κυριακή, η επιτροπή συνεδρίαζε για πάνω από εννέα ώρες με σκοπό να βρεθεί η χρυσή τομή.

Έτσι ο καθορισμός των νέων τιμών γίνεται με εξαιρετική δυσκολία καθώς οι δυο πλευρές, κράτος και εταιρείες, δε συμφωνούν σε ένα κοινό δελτίο τιμών.

Τα αιτήματα των εταιρειών εστιάζονται στο να μη μειωθούν περαιτέρω οι τιμές τους και να γίνουν διορθώσεις προς τα πάνω. Τα επιχειρήματα που θέτουν είναι πως αν μειωθούν πολύ οι τιμές τους υπάρχει ο κίνδυνος σκευάσματα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης δεν αποδέχεται αυξήσεις σε φάρμακα και αμφισβητεί τα επιχειρήματα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Έτσι οι δύο πλευρές χρειάστηκε να κάτσουν πολλές μέρες στο ίδιο τραπέζι με αμφισβητήσεις, έντονους διαλόγους, διαφωνίες, εκνευρισμούς και τελικά με αμφίβολο για τα ταμεία του υπουργείου υγείας , αποτέλεσμα.

Πάντως σύμφωνα με τον υπουργός Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη η συμφωνία έκλεισε και το νέο δελτίο τιμών θα τεθεί σε ισχύ σε μία εβδομάδα οπότε και θα μειωθούν οι τιμές σε περίπου 8500 φάρμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα κάγκελα οι γιατροί με τις νέες εξαιρέσεις στο πλαφόν φαρμάκων! Τι έριξε λάδι στη φωτιά

Φεύγει δε …φεύγει ο Άδωνις! Οι φήμες και τα σενάρια για αποχώρηση

Άδωνις: «Γίνεται πάρτι με τις διαγνωστικές»! Έρχεται το μεγάλο κούρεμα

Στο…δρόμο οι διαθεσιμότητες για το ΠΕΔΥ του Άδωνι!