«Πόλεμος» χωρίς τέλος για τις ιατρικές ειδικότητες- Νέες καταγγελίες από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τον βίο και την ...Πολιτεία του ανθρώπου διορίστηκε συντονιστής στην ομάδα εργασίας για τις ειδικότητες φέρνουν στην δημοσιότητα και κατακρίνουν από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. Πρόκειται για άλλη μια πράξη στο "έργο" που θα παρακολουθήσουμε σε συνέχειες τους επόμενους μήνες...

Διαβάστε το ιστορικό και τα σχόλια από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή:

ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ Κ. ΜΑΡΚΟΥ

Η προωθούμενη από την κυβέρνηση αντιδραστική αναδιάρθρωση της ιατρικής εκπαίδευσης έχει επαρκώς περιγραφεί και καταγγελθεί. Έχει αποδειχθεί πως η αναδιάρθρωση αυτή αποτελεί εντολή του μαύρου μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ. Τα προπαγανδιστικά «επιχειρήματα» τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο των κυβερνητικών «παπαγάλων» του «Μετώπου» και του ygeianet έχουν καταπέσει ως καταγέλαστα. Το νοσοκομειακό κίνημα έχει αναγκάσει ήδη την κυβέρνηση σε μια πρώτη υποχώρηση αποσπώντας την δέσμευση πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθέτηση τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβρη 2017 και πως σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές δεν πρόκειται να εφαρμοστούν φέτος. Ο αγώνας συνεχίζεται.

 

Όσο περνάει ο καιρός όμως, η κατάσταση γίνεται ακόμα ΝΟΣΤΙΜΟΤΕΡΗ : τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Μάρκου και την περί αυτόν «αυλή», τους έχουν πάρει χαμπάρι μέχρι και οι επιστημονικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να έρχονται στο φως διάφορα … «ντοκουμέντα».

Χαρακτηριστικό λοιπόν είναι και το παρακάτω:

Προς το τέλος του 2016 ο κ. Μάρκου «βολιδοσκοπούσε» για να επιλέξει (ο ίδιος αυθαίρετα) τους «συντονιστές» των «ομάδων εργασίας» των ειδικοτήτων (τους οποίους διόρισε και τους έβαζε να συνεδριάζουν και να συντάσσουν πορίσματα ως «ολομέλεια των συντονιστών» ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ καν υπάρξουν αυτές οι «ομάδες εργασίας» τις οποίες υποτίθεται πως «συντόνιζαν». ) Στα πλαίσια αυτής της «βολιδοσκόπησης – πασαρέλας» κάποιος προϊστάμενος διευθυντής κλινικής χειρουργικής ειδικότητας σε Αθηναϊκό νοσοκομείο έστειλε στον κ. Μάρκου επιστολή εκφράζοντας την διακαή επιθυμία του να διοριστεί «συντονιστής» στην αντίστοιχη «ομάδα εργασίας».

Στην επιστολή αυτή μεταξύ άλλων έγραφε (πάρτε ποπ κορν) :

«Τα τελευταία 30 χρόνια στην (κλινική ΜΟΥ) έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες χειρουργεία (τα πιο σοβαρά της ειδικότητας) με αποτέλεσμα να έχει καθιερωθεί ως κλινική αναφοράς για τις παθήσεις αυτές».

« Χωρίς να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία αλλά η επί 15ετία εμπειρία μου από το χώρο, δείχνει ότι τα πλέον σοβαρά περιστατικά καταλήγουν στην (κλινική ΜΟΥ και στην διπλανή πανεπιστημιακή με τον καθηγητή της οποίας έχω στενές σχέσεις). Στην (κλινική ΜΟΥ) συρρέουν ασθενείς με προβλήματα (της συγκεκριμένης χειρουργικής ειδικότητας) απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά κατεξοχήν από Ήπειρο, Πελοπόννησο και Κρήτη περιοχές όπου υποτίθεται προσφέρεται κάλυψη από Μονάδες (της ειδικότητας) (και όπου λειτουργούν 3 αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα σε Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο καθώς και 5-6 τμήματα του ΕΣΥ τα οποία όλα συλλήβδην τα θεωρώ για τα μπάζα γι αυτό έχω φτιάξει εκεί υπόγειο προσωπικό δίκτυο παραπομπών) ».

«Κάθε έτος (στην κλινική ΜΟΥ) πραγματοποιούνται περίπου (φανταστικός αριθμός) χειρουργεία . Το 2013 το 40% αυτών ανήκουν στην κατηγορία Δ (τα πιο σοβαρά της ειδικότητας παγκοσμίως), ενώ το 2014 το ποσοστό ανήλθε στο 52% . Προφανώς αυτό συμβαίνει λόγω της απροθυμίας άλλων κλινικών να αναλάβουν τέτοια περιστατικά ή της οικειοθελούς προσέλευσης των ασθενών.»

«Η βιβλιογραφία αποδεικνύει ότι αν ένα κέντρο πραγματοποιεί μικρότερο αριθμό κατηγορίας Γ, Δ, Ε ,επεμβάσεων από τον προκαθορισμένο  , τότε καλύτερα είναι να σταματήσει και τα περιστατικά να κατευθύνονται σε άλλο (στην κλινική ΜΟΥ και στην δίπλα πανεπιστημιακή), όπου η ήδη υπάρχουσα εμπειρία θα αυξήθεί ακόμα περισσότερο.»

«Η πραγματικότητα είναι ότι μόνο δύο Κλινικές στον Ελληνικό χώρο (η κλινική ΜΟΥ και η δίπλα αγαπημένη μου πανεπιστημιακή) πλησιάζουν τα προαναφερθέντα κριτήρια στο θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής ενώ πρακτικά τα πληρούν αναφορικά με τον αριθμό και τη βαρύτητα των χειρουργείων . Οι υπόλοιπες (σε όλη την χώρα) κλινικές (της συγκεκριμένης ειδικότητας) οι οποίες προσφέρουν τίτλο Ειδικότητας ούτε πληρούν ούτε καν πλησιάζουν τα θεσπισθέντα κριτήρια.»

«Προτείνω:

1.      Καθιέρωση κλειστού αριθμού θέσεων ειδικευομένων .

Η  Ελλάδα χρειάζεται κατ’ έτος 8-10 (στην συγκεκριμένη ειδικότητα : ερμηνεία ρήσης Α. αυτοί να είναι 4-5 στην κλινική ΜΟΥ και 4-5 στην δίπλα αγαπημένη μου πανεπιστημιακή – ερμηνεία ρήσης Β. μόνο 8-10 θα περνούν ετησίως τις τελικές εξετάσεις ειδικότητας τις οποίες θα κουμαντάρω ΕΓΩ)

2.      Αυστηρή αξιολόγηση των κλινικών που θέλουν να ενταχτούν σε Πανελλαδικό σύστημα (για να έχουν ειδικευόμενους) . Η αξιολόγηση θα είναι αυστηρή και χωρίς εκπτώσεις όσον αφορά τη ποσότητα και βαρύτητα των παραγομένων  χειρουργείων.»

«Οι  εξετάσεις θα έχουν Πανελλαδικό χαρακτήρα διότι έως τώρα , ιδίως σε περιφερικές κλινικές εκπαιδευτές και εξεταστές είναι τα ίδια πρόσωπα. Οι εξεταστές θα πρέπει να αποδεικνύουν την επάρκεια τους με τη κατάθεση του βιογραφικού τους και της λίστας των χειρουργείων τους Έχει πολλάκις παρατηρηθεί το φαινόμενο , οι εξετάσεις να ρωτούν για χειρουργεία τα οποία ουδέποτε έχουν εκτελέσει και οι  υποψήφιοι να απαντούν για χειρουργεία τα οποία ουδέποτε έχουν παρακολουθήσει. Προσφάτως μάλιστα εξεταστής, ερωτούσε με βιβλίο ανοικτό μπροστά του γιατί , “δε μπορεί  να τα θυμάται όλα”. (όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει στην επιτροπή εξετάσεων της συγκεκριμένης ειδικότητας τα τελευταία 30 χρόνια είναι βολεψάκηδες, ρουσφετολόγοι, άσχετοι, αγράμματοι και σκιντζήδες – μόνο ΕΓΩ είμαι ο κατάλληλος να κουμαντάρω τις εξετάσεις ισοβίως).

Ε, λοιπόν, ο κ. Μάρκου και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντί να πετάξουν στα σκουπίδια το παραπάνω «πόνημα» άκρατης ανοησίας και μωροφιλοδοξίας, ΘΑΥΜΑΣΑΝ τόσο πολύ τα αναγραφόμενα ώστε … υπέκυψαν και όντως διόρισαν τον επιστολέα «συντονιστή» στην συγκεκριμένη «ομάδα εργασίας» ! Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση …

ΑΥΤΗ είναι η «αναδιάρθρωση της ιατρικής εκπαίδευσης» που προωθεί το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων.

ΑΥΤΟΙ είναι οι «εκλεκτοί» του κ. Μάρκου και του υπουργείου Υγείας.

ΑΥΤΟΙ είναι οι κολλητοί του κ. Βαρνάβα ο οποίος συμμετέχει ακόμα στην ολομέλεια του ΚΕΣΥ ως εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ όπου πραξικοπηματικά τοποθετείται υπέρ των κυβερνητικών εισηγήσεων, ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα των νέων γιατρών και αντίθετα με τις αποφάσεις της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών.

Αγαπητοί κ.κ. Ξανθέ, Πολάκη και Γιαννόπουλε,  ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ.