ΕΜΑ: Ποιοι πρέπει να σταματήσουν αμέσως να χρησιμοποιούν σκευάσματα για τη ρινική συμφόρηση (ψευδοεφεδρίνη)

  • Iatropedia newsroom
ψευτοεφεδρίνη
Η ψευδοεφεδρίνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται συχνά ως αποσυμφορητικό σε άτομα που πάσχουν από κρυολόγημα ή αλλεργίες

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο που μπορεί να ενέχει η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Όπως σημειώνει, τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση που είναι σοβαρή ή μη ελεγχόμενη (που δεν θεραπεύεται ή ανθίσταται στη θεραπεία) ή με σοβαρή οξεία (αιφνίδια) ή χρόνια (μακροχρόνια) νεφρική νόσο ή ανεπάρκεια.

Η ψευδοεφεδρίνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται συχνά ως αποσυμφορητικό σε άτομα που πάσχουν από κρυολόγημα ή αλλεργίες.

Οι κίνδυνοι από την ψευδοεφεδρίνη

Αναλυτικότερα, η επιτροπή ασφάλειας του EMA, PRAC, συνέστησε νέα μέτρα για φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης στους ασθενείς συνδρόμου οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας (PRES) και συνδρόμου αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσύσπασης (RCVS).

Τα δύο αυτά σύνδρομα, όπως αναφέρεται, είναι σπάνιες καταστάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας δυνητικά σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τα συμπτώματα και των δύο συνήθως υποχωρούν.

Όπως αναφέρει η επιτροπή, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συμβουλεύσουν τους ασθενείς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα αμέσως και να αναζητήσουν θεραπεία εάν εμφανίσουν συμπτώματα των παραπάνω δύο συνδρόμων, όπως έντονο πονοκέφαλο με ξαφνική έναρξη, αδιαθεσία, έμετο, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και οπτικές διαταραχές.

Οι πληροφορίες προϊόντος για όλα τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη θα ενημερωθούν για να περιλαμβάνουν τους κινδύνους που αφορούν τα εν λόγω δύο σύνδρομα και τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Να σημειωθεί πως στην ελληνική αγορά τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη διατίθενται με διάφορες εμπορικές ονομασίες, συμπεριλαμβανομένων των Nurofen Cold & Flu, Panadol Cold & Flu, Comtrex Cold κ.α.