Κορωνοϊός: Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν αν χρησιμοποιείτε λεωφορείο ή μετρό – Πως να τους αποφύγετε

  • Γιάννα Σουλάκη
λεωφορείο
Από την ημέρα που λειτούργησαν ξανά οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι επίσημες συστάσεις είναι να αποφεύγεται η χρήση τους, εκτός εάν δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης. Αν ανήκετε στην τελευταία κατηγορία και πρέπει να παίρνετε λεωφορείο ή μετρό για να πάτε στη δουλειά σας ή σε κάποιο άλλο προορισμό, δείτε τι θα πρέπει να αποφεύγετε και τι θα πρέπει να γνωρίζετε.

Εως τις 31 Μαϊου, οπότε και θα επανεξεταστούν τα υπάρχοντα μέτρα για τις μεταφορές, οι μετακινήσεις με λεωφορείο, (τουριστικό, υπεραστικό ΚΤΕΛ και ιδιωτικής χρήσης) διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες. Η κίνηση των επιβατών σε αυτά, δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 50% της πλήρωσης των θέσεων, ενώ επιβάλλεται η χρήση μάσκας, με την απειλή προστίμου προς τους παραβάτες.

Πόσο ασφαλές είναι το ταξίδι με τρένο και λεωφορείο;

Μεγάλο ποσοστό του πιθανού κινδύνου μόλυνσης στο μετρό ή το λεωφορείο εξαρτάται -κατ’ αρχήν- από το πόσο γεμάτο είναι με επιβάτες και από το εάν και κατά πόσον μπορείτε να τηρείτε αποστάσεις από τους άλλους ανθρώπους. Αυτό ισχύει, τόσο εντός του οχήματος, όσο και για τις στάσεις ή τους σταθμούς επιβίβασης.

Πρόσφατα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε σχετικά: “Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι  διαθέσιμες, για υπηρεσίες, όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων. Οι επιβάτες να τηρούν αποστάσεις 1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβασή τους στα μέσα”.

Ο εξαερισμός παίζει, επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο. Ο φρέσκος καθαρός αέρας μπορεί να συμβάλλει έτσι ώστε, πιθανά σταγονίδια που μπορεί να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, να αποβληθούν ταχύτερα προς το εξωτερικό περιβάλλον. Οπότε το να παραμένουν τα παράθυρα ανοιχτά στο λεωφορείο ή το μετρό μπορεί να προσφέρει μια σημαντική βοήθεια.

Πώς μπορεί να μεταδοθεί η νόσος COVID-19 μέσα στα λεωφορεία

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή εκπνέει στον αέρα μικρά σταγονίδια μολυσμένα με τον ιό. Τα σταγονίδια αυτά μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω των ματιών, της μύτης και του στόματος, είτε απευθείας, είτε αφού επικαθίσουν σε μια μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο.

Το σταθερό μήνυμα των ειδικών είναι, λοιπόν, να φοράτε πάντα τη μάσκα σας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να τηρείτε απόσταση 1,5 μέτρου -αν μπορείτε- από όλους τους άλλους επιβάτες.

Τελευταία μελέτη που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία και στο υπόγειο μετρό του Λονδίνου έδειξε υψηλή συσχέτιση μεταξύ μετακινήσεων και της πιθανότητας προσβολής των ανθρώπων από αναπνευστικές ασθένειες.

Η Dr. Lara Gosce, από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας, λέει ότι η έρευνά της (που δημοσιεύθηκε το 2018) απέδειξε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν τακτικά το μετρό είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης:

«Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο κίνδυνος στις μετακινήσεις, στις οποίες οι πολίτες -όταν ταξιδεύουν με το μετρό- αναγκάζονται να αλλάξουν γραμμή μία ή περισσότερες φορές. Αυτοί αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη, σε σύγκριση με τους επιβάτες που παίρνουν μια απευθείας γραμμή, και φτάνουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους», σημείωσε η ειδικός.

Ακόμα, όμως, κι αν ταξιδεύετε σε ένα σχετικά άδειο συρμό ή λεωφορείο οι κίνδυνοι υπάρχουν, αλλά μπορεί να είναι διαφορετικοί. Ο χρόνος, ο οποίος ξοδεύετε στις μεταφορές μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας, μπορεί επίσης να διαδραματίζει κάποιον σημαντικό ρόλο. Όσο πιο μακρινή είναι η διαδρομή, τόσο περισσότερο χρόνο έρχεστε σε επαφή με άγνωστους ανθρώπους που δεν γνωρίζετε αν είναι μολυσμένοι, αλλά και η είσοδος πολλών διαφορετικών ατόμων στο συρμό ή το λεωφορείο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Έτσι, «ο περιορισμός του αριθμού των στενών επαφών με δυνητικά μολυσμένα άτομα και αντικείμενα είναι σημαντικός», σύμφωνα με τον Δρ Gosce.

Α. Βατόπουλος: «Με ανησυχεί ο συγχρωτισμός άσχετων ανθρώπων»

Στο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα μιλώντας στο iatropedia.gr και ο ο  καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος

“Με ανησυχούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων, ασχέτων μεταξύ τους, π.χ. στο λεωφορείο. Πρέπει και ο ίδιος ο κόσμος να καταλαβαίνει ότι δεν πρέπει να επιβιβάζεται. Πρέπει να περιμένει και να παίρνει το επόμενο λεωφορείο. Δεν μπορεί η Πολιτεία να είναι μπαμπούλας πάνω από τους πολίτες. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι, δεν μπορείς να περιμένεις, είναι ανθρώπινο, θέλεις να πας στη δουλειά σου. Πρέπει να προσπαθούμε να αποφύγουμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις ασχέτων ανθρώπων, όταν μπορούμε να τις αποφύγουμε”, δήλωσε.

“Όσον αφορά τις ώρες των μετακινήσεων είναι καλύτερα να αποφεύγουμε τις ώρες αιχμής αν είναι δυνατόν”, λέει η Dr. Lara Gosce, και όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες να επιλέγουν διαδρομές που περιλαμβάνουν μόνο ένα μέσο μεταφοράς.

Συμβουλές προς τους επιβάτες

Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει «να εξετάζουν όλες τις άλλες μορφές μεταφοράς πριν χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες». Εάν δεν μπορείτε να περπατήσετε, να χρησιμοποιήσετε ποδήλατο ή να οδηγήσετε με το δικό σας μέσο για να φτάσετε στον προορισμό σας, συνιστώνται τα εξής:

  • Να φοράτε πάντα μάσκα
  • Μην χρησιμοποιείτε τις δημόσιες συγκοινωνίες σε ώρες αιχμής
  • Ακολουθήστε εάν γίνεται μια γραμμή με λιγότερο συνωστισμό, ώστε να μειώσετε τον αριθμό των επαφών σας με αγνώστους
  • Περιμένετε να κατέβουν οι άλλοι επιβάτες πριν από την επιβίβαση
  • Μην επιβιβάζεστε σε λεωφορείο ή συρμό εάν διαπιστώσετε ότι υπάρχει μεγάλος συνωστισμός
  • Κρατήστε τουλάχιστον 1,5 μέτρο απόσταση από άλλους επιβάτες, όπου είναι δυνατόν
  • Να πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα όταν φτάνετε στον προορισμό σας

Σε κάθε περίπτωση στις δημόσιες συγκοινωνίες θα πρέπει να αποφύγετε οποιοδήποτε είδος σωματικής επαφής, ακόμη κι αν φοράτε τη μάσκα προστασίας. Η μάσκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης σε ορισμένες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, εμποδίζει τον χρήστη να μεταδώσει τον κορωνοϊό, αντί να τον προστατεύει από τους άλλους.