Ποιες ευρωπαϊκές χώρες αίρουν τους περιορισμούς για τον κορονοϊό – Τι ποσοστά εμβολιασμού έχουν

  • Γιάννα Σουλάκη
μέτρα
Η μία μετά την άλλη οι σκανδιναβικές χώρες αίρουν τους περιορισμούς του κορονοϊού και οι κάτοικοί της ξαναζούν σε ελεύθερη κοινωνία και οικονομία. Πρώτοι έκαναν το βήμα οι Δανοί και ακολουθούν πλέον και οι Νορβηγοί.

Χώροι πολιτισμού, αθλητισμού, εργασίας, αλλά και εστιατόρια και μπαρ λειτουργούν ξανά χωρίς περιορισμούς σε δύο σκανδιναβικές χώρες που έχουν “σκοράρει” στον εμβολιασμό.

Πρώτη η Δανία, με τρεις στους τέσσερις πολίτες εμβολιασμένους, κατάργησε τα ειδικά μέτρα για την πανδημία στις 10 Σεπτεμβρίου. Ισχυρό τείχος ανοσίας, όμως, κατάφερε να χτίσει και η Νορβηγία με σχεδόν 7 στους 10 πολίτες πλήρως εμβολιασμένους, φέρνοντας την κυβέρνηση στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνει από σήμερα Σάββατο στις 4 το απόγευμα, μπαίνει ένα τέλος στα μέτρα της πανδημίας, που περιόρισαν τις κοινωνικές συναθροίσεις και έπληξαν πολλές επιχειρήσεις.

Δανία: “Ο Covid-19 δεν αποτελεί πλέον απειλή”

Η Δανία κατάργησε όλους τους περιορισμούς στις 10 Σεπτεμβρίου, καθώς όπως δήλωσαν οι αρχές, η Covid-19 «δεν αποτελεί πλέον κρίσιμης σημασίας απειλή για την κοινωνία» και η κατάσταση της πανδημίας είναι πλέον υπό έλεγχο. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στα επίπεδα-ρεκόρ του εμβολιασμού.

Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν ότι δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος και αν απειληθεί και πάλι η ομαλότητα στη λειτουργία της κοινωνίας, η κυβέρνηση θα δράσει με ταχύτητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Δανία είναι δεύτερη χώρα στην Ευρώπη στους εμβολιασμούς, με ποσοστό 75% στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Πρώτη είναι η Ισπανία με 78%, και τρίτη η Νορβηγία με 66%.

H χώρα μας, μόλις την Πέμπτη, έσπασε το φράγμα των 6 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων, κάτι που σε ποσοστό μεταφράζεται σε περίπου στο 58%.

Δείτε στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC) σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά και τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων χωρών:

Δανία: Πρώτη στα μέτρα και πρώτη στους εμβολιασμούς

Η Δανία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν lockdown την εποχή του ξεσπάσματος της πανδημίας τον Μάρτιο, κλείνοντας τα σχολεία και τις μη αναγκαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ήταν επίσης η χώρα που εφάρμοσε πρώτη το “διαβατήριο κορονοϊού” από τα μέσα Απριλίου του 2021. Εστιατόρια, μπαρ, στάδια, γυμναστήρια και κομμωτήρια δέχονταν μόνο νοσήσαντες, ή πλήρως εμβολιασμένους πολίτες ή όσους έφεραν αρνητικό τεστ 72 ωρών.

Από την 1η Αυγούστου άρχισε η σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών, ενώ ακόμη και σήμερα, το free pass απαιτείται για την είσοδο σε μπαρ και εκδηλώσεις με μεγάλο συνωστισμό, όπως είναι οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Παραμένουν επίσης, σε ισχύ οι περιορισμοί για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα.

Νορβηγία: “Τέλος στα πιο σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν σε καιρό ειρήνης”

Η Νορβηγία κατάφερε να θέσει τέλος στα περιοριστικά μέτρα με το 75% όλων πολιτών να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 66% και τις δύο δόσεις, σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της χώρας

Η πρωθυπουργός της χώρας Ερνα Σόλμπεργκ ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών, σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας: «Είναι 561 ημέρες από την ημέρα που επιβάλαμε τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Νορβηγία εν καιρώ ειρήνης. Τώρα, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική καθημερινότητα».

Η άρση των μέτρων σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο, ότι πλέον χώροι πολιτισμού, αθλητισμού, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα.

Η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά εδώ και καιρό και το σχέδιο περιελάμβανε τέσσερις φάσεις. Η χώρα έχει φτάσει πλέον στο τρίτο στάδιο. Το τελικό τέταρτο βήμα αναβλήθηκε πολλές φορές, υπό τον φόβο των νέων πιθανών μολύνσεων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την εικόνα. «Τώρα πλέον, μπορούμε να ζήσουμε φυσιολογικά», δήλωσε η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ, όμως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η πανδημία δεν έχει ακόμα τελειώσει.

«Ο κόσμος συνεχίζει να αρρωσταίνει και άρα είναι σημαντικό όλοι να εμβολιαστούν», τόνισε και πρόσθεσε ότι όσοι προσβάλλονται από Covid-19 θα πρέπει να τίθενται σε απομόνωση.