Ποια οδοντιατρεία είναι ανοιχτά τον Αύγουστο για έκτακτα περιστατικά

  • Κώστας Παπαδόπουλος
περιοδοντίτιδα
Λίστα οδοντιάτρων για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών τον μήνα Αύγουστο καταρτίζει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ).

Όπως είναι γνωστόν η Γραμμή Επειγόντων Οδοντιατρικών Περιστατικών λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια για το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι ασθενείς μπορούν να ενημερώνονται (από την 1η έως τα τέλη Αυγούστου) για τα οδοντιατρεία που θα είναι ανοιχτά κοντά τους είτε από την ιστοσελίδα του ΟΣΑ (www.osanet.gr) είτε τηλεφωνικά (210 3821109) από τη Γραμματεία του Συλλόγου τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, ο ΟΣΑ έχει εκδώσει τον δεκάλογο του καλοκαιριού:

– Λόγω Covid-19 προμηθευτείτε οδοντόβουρτσες με ειδική προστατευτική θήκη και πλένετε απαραιτήτως τα χέρια σας πριν και μετά το βούρτσισμα των δοντιών.

– Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα στις αποσκευές σας την οδοντόβουρτσά σας.

– Πριν ξεκινήσετε τις διακοπές επισκεφτείτε προληπτικά τον οδοντίατρό σας. Περιορίστε την κατανάλωση σακχαρούχων αεριούχων ποτών και αυξήστε τη λήψη φυσικών χυμών ή γαλακτοκομικών προϊόντων.

– Προσοχή στα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, τις εξερευνήσεις και τις αναρριχήσεις σε δένδρα και βράχους. Συχνά καταλήγουν σε σπασίματα και απώλεια των μπροστινών δοντιών.

– Προσοχή στις καταδύσεις από βράχους, προκυμαίες ή σκάφη. Κακή εκτίμηση του βάθους της θάλασσας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο κεφάλι, στο πρόσωπο και τα δόντια.

– Εάν εξαιτίας κάποιου ατυχήματος τα δόντια φύγουν από τη θέση τους διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Επαναφέρετέ τα στην αρχική θέση και επισκεφθείτε το πλησιέστερο οδοντιατρείο. Εάν έχουν φύγει από το στόμα φυλάξτε τα σε φυσιολογικό ορό, γάλα ή σάλιο και επισκεφθείτε επειγόντως οδοντίατρο.

– Περιορίστε την κατανάλωση σοκολατών, καραμελών, παγωτών και διαφόρων γλυκαντικών ουσιών σε τυποποιημένη μορφή (καραμέλες, τσίχλες κ.λπ.).

– Τρώτε άφθονες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά.

– Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα απαραιτήτως.

– Μετά το τέλος των διακοπών επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για την εξέταση και οριστική αποκατάσταση των προβλημάτων.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής έχει εκδώσει επικαιροποιημένες οδηγίες προφύλαξης από την Covid -19 για εργαζομένους και ασθενείς στα οδοντιατρεία, που είναι αναρτημένες στο site του Συλλόγου, www.osanet.gr, στο οποίο μπορούν να ανατρέχουν οι ενδιαφερόμενοι.