ΠΟΕΔΗΝ: «Απαράδεκτη η νοσηλεία αυτιστικών σε Ψυχιατρικά Νοσοκομεία» – Νέα περιστατικά

  • Γιάννα Σουλάκη
Δρομοκαΐτειο
Μετά την τελευταία καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για αυτιστικό παιδί που βρίσκεται καθηλωμένο με ιμάντες επί ενάμιση χρόνο σε θάλαμο του Δρομοκαΐτειου, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημοσια Νοσοκομεία επανέρχεται με νέα καταγγελία.

Αυτή τη φορά πρόκειται για δύο άτομα που πάσχουν από αυτισμό και βαριά νοητική υστέρηση, τα οποία μεταφέρθηκαν με εισαγγελική εντολή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), το οποίο -σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ- δεν διαθέτει κατάλληλο προσωπικό και υποδομή για τη νοσηλεία αυτής της κατηγορίας των ασθενών.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Ο αυτισμός δεν είναι ψυχιατρική νόσος, αλλά εντάσσεται στην κατηγορία των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών. Αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από σοβαρά ελλείμματα σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης, για αυτό το λόγο ονομάζονται «διάχυτες». Οι συγκεκριμένοι ασθενείς χρειάζονται ειδική μονάδα φιλοξενίας που θα παρέχει και θα πληροί τις απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις φιλοξενίας τους. Παράλληλα χρειάζεται άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό στην ειδική αγωγή, για τη φροντίδα , τη λειτουργία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των ατόμων με αυτισμό, γεγονός που δεν υφίσταται στο υπάρχον προσωπικό του νοσοκομείου μας».

Δυστυχώς, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεν είναι η πρώτη φορά που άτομα με αυτισμό «παρκάρονται» σε Ψυχιατρικές Κλινικές και Νοσοκομεία, λόγω τραγικών ελλείψεων σε δημόσιες δομές φιλοξενίας και φροντίδας για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.

ΠΟΕΔΗΝ: «Η μονάδα του «Δρομοκαΐτειου» δεν είναι ασφαλής για τους συγκεκριμένους ασθενείς»

Οι συγκεκριμένοι δύο ασθενείς μεταφέρθηκαν με εισαγγελική εντολή από την Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Γ.Γεννηματάς» στο «ΨΝΑ», το οποίο, όμως, δεν μπορεί να τους παράσχει την απαιτούμενη νοσηλεία, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

«Οι δύο ασθενείς εισήχθησαν στο ΠΡΟΚΑΤ 2ΑΒ, μονάδα χρόνιων ασθενών και μέσης νοσηλείας, που αριθμεί 36 ασθενείς, όπου και οι περισσότεροι έχουν ψυχιατρική συμπτωματολογία. Η μονάδα αυτή δεν καθίσταται ασφαλής για τη νοσηλεία των δύο ασθενών, με αποτέλεσμα την επικινδυνότητα τόσο των ίδιων, όσο και των υπόλοιπων ασθενών αλλά και του προσωπικού».

Για την κάλυψη των αυξημένων ειδικών αναγκών των συγκεκριμένων ασθενών, το τμήμα ενισχύεται για 4-5 φορές το 24ωρο από άνδρες νοσηλευτές, «δανεικούς» από την κλινική οξέων περιστατικών, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να παραμένουν οι κλινικές αποδυναμωμένες από προσωπικό, να μην υφίσταται το όριο προσωπικού ασφαλείας και να παραμένει μια νοσηλεύτρια για 35-40 ασθενείς, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται σε κάθε κλινική».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από το Υπουργείο Υγείας να λάβει μέριμνα για τη μεταφορά των δύο ασθενών με αυτισμό σε ειδική μονάδα, ώστε να υπάρξουν γι’ αυτούς συνθήκες ασφάλειας και φροντίδας:

«Καθιστούμε υπεύθυνους απέναντι στην κοινωνία, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον κάθε υπεύθυνο που δεν θα μεριμνήσει για τις ενέργειες φροντίδας και ασφάλειας των δυό ασθενών», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ: Καμία λύση για το αυτιστικό παιδί – Παραμένει «δεμένο»

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι δεν υπήρξε καμμία αλλαγή στη φροντίδα του αυτιστικού παιδιού, που παραμένει δεμένο με ιμάντες σε κρεβάτι στο «Δρομοκαΐτειο», εδώ και ενάμιση χρόνο. Την περίπτωση του δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες με ανοιχτή επιστολή του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Δείτε επίσης – Δρομοκαΐτειο: Έκκληση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για αυτιστικό παιδί – Ενάμιση χρόνο δεμένο με ιμάντες

«Ανήμερα των Χριστουγέννων ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το ΨΝΑ «Δαφνί». Δεν πέρασε από το Δρομοκαΐτειο που είναι δίπλα», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:

«Θα περιμέναμε να επισκεφτεί και το δικό μας Ψυχιατρικό Νοσοκομείο που βρίσκεται δίπλα ειδικά μετά την επιστολή του Προέδρου του Σωματείου για το 22χρονο αυτιστικό παιδί. Να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις συνθήκες περίθαλψης και αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εδώ καλύτερης αντιμετώπισης ενός παιδιού με αυτισμό. Να δεσμευτεί ως νέος Υπουργός ότι «θα τρέξει» τη δημιουργία προστατευόμενων ξενώνων, οικοτροφείων, διαμερισμάτων που θα φιλοξενούν αυτιστικά παιδιά».

Δείτε επίσης: Επίσκεψη του Βασίλη Κικίλια στο ΨΝΑ Αττικής «Δαφνί»

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία, επί πέντε χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κανείς από τα κυβερνητικά στελέχη του Υπουργείου Υγείας δεν επισκέφθηκε το «Δρομοκαΐτειο», αν και είναι από τους τρεις πυλώνες του Δημόσιου Συστήματος Ψυχικής Υγείας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο διοικητής του ΨΝΑ «Δαφνί» κ. Θεοχάρης, που υποδέχθηκε τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια ανήμερα των Χριστουγέννων στο νοσοκομείο, είναι ταυτόχρονα και αν. Διοικητής στο «Δρομοκαΐτειο» εδώ και 6 χρόνια, και γνωρίζει πολύ καλά την περίπτωση του 22χρονου:

«Με βάση τις συμφωνίες που είχαν γίνει μεταξύ του κ. Θεοχάρη με την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα έπρεπε το παιδί να είχε μεταφερθεί από το Μάιο του 2019 σε ειδικό ξενώνα. Εμφανίστηκαν επαγγελματίες του ξενώνα που θα φιλοξενούσε το παιδί, το παράτησαν και έφυγαν. Μετά ο κος Θεοχάρης συμφώνησε με την τότε πολιτική ηγεσία ότι θα έρχονται θεραπευτές δύο φορές την εβδομάδα από ειδικό ξενώνα για να προετοιμάσουν το παιδί. Εμφανίστηκαν μερικές φορές μέσα στο καλοκαίρι και εδώ και δύο μήνες εξαφανίστηκαν».

Στο Δρομοκαΐτειο σε τμήμα οξέων φιλοξενείται άλλο άτομο με αυτισμό 50 χρονών, σε ακατάλληλο θεραπευτικό περιβάλλον, λέει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Η αποασυλοποίηση και η αποϊδρυματοποίηση δεν γίνεται για τα αυτιστικά παιδιά όταν βρίσκονται μία ζωή σε χρόνια τμήματα Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Χρειάζεται κατάλληλο θεραπευτικό περιβάλλον στην κοινότητα. Δεν είναι δυνατόν οι ξενώνες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν και χρηματοδοτούνται αδρά από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση να φιλοξενούν παιδιά με αυτισμό και στην πρώτη υποτροπή τους αντί να την αντιμετωπίσουν, να χρησιμοποιούν την εισαγγελική εντολή και να κλείνουν για μια ζωή τα παιδιά σε Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Αυτή η συγκεκριμένη πρακτική απαγορεύεται από το θεραπευτικό πρωτόκολλο».

«Ο Υπουργός Υγείας», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ, «οφείλει να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση. Και σύντομα να επισκεφθεί και το Δρομοκαϊτειο».