ΠΟΕΔΗΝ: Τραγική υποστελέχωση της Σάμου από ασθενοφόρα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΠΟΕΔΗΝ
Με σημερινή της ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ φέρνει στο προσκήνιο τις απίστευτες ελλείψεις που έχει το Ε.Σ.Υ., ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές και σε νησία. Η Σάμος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα αφού, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπάρχει μόλις ένα (1) ασθενοφόρο ανά βάρδια για όλο το νησί!

Η σημερινή ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

ΤΡΑΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

Με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια και τους δεκάδες τραυματισμούς προσφύγων και μεταναστών προχθές απόγευμα και νύκτα στο hot spot του νησιού με τα μαχαιρώματα και τις φωτιές αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η τραγική υποστελέχωση του νησιού σε ασθενοφόρα λόγω έλλειψης διασωστών.

Το μοναδικό ασθενοφόρο προχθές στις βάρδιες απόγευμα και νύκτα ήταν απασχολημένο για τη διακομιδή 30 τραυματιών από το hot spot προς το Νοσοκομείο. Δεν προλάβαινε και πολλοί πήγαν μόνοι τους. Ευτυχώς δεν συνέβη άλλο έκτακτο περιστατικό στο νησί. Το καλοκαίρι στο Καρλόβασι χάθηκε 19χρονος από έλλειψη Ασθενοφόρου.

Στο νησί επιχειρεί συνήθως ένα Ασθενοφόρο τη βάρδια από τη βάση του ΕΚΑΒ στο Βαθύ ή το Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου. Στο Κ.Υ. Καρλοβασίου υπάρχουν 4 διασώστες και μια που είναι με άδεια εγκυμοσύνης και οι μισές βάρδιες (50 τον Οκτώβρη) είναι ακάλυπτες.

Στη βάση του ΕΚΑΒ στο Βαθύ υπηρετούν 9 διασώστες 12 βάρδιες τον μήνα Οκτώβρη είναι ακάλυπτες. Τις 12 βάρδιες το νησί καλύπτεται από ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Καρλοβασίου. Οι αποστάσεις στο νησί είναι έως και δύο ώρες.

Όταν το ασθενοφόρο διεκπεραιώνει ένα περιστατικό, το νησί για τέσσερις ώρες είναι ακάλυπτο. Δεν υπήρξε καμία λύση στο πρόβλημα παρότι αναδείχθηκε με το πιο τραγικό τρόπο το πρόβλημα τον Αύγουστο. Οι διασώστες του προγράμματος PHILOS 2 καθυστερούν!!!

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να στελεχώσει το ΕΚΑΒ της Σάμου πριν θρηνήσουμε νέα θύματα.