ΠΟΕΔΗΝ: «Τραγική καθυστέρηση στην έκδοση υγειονομικών συντάξεων – Διακόπτουν τις σπουδές τους παιδιά θανόντων»

  • Γιάννα Σουλάκη
συντάξεων
Τραγική καθυστέρηση υπάρχει στην έκδοση συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, οι διαδικασίες μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα δυόμιση χρόνια, ενώ η έκδοση επικουρικών και εφάπαξ, ξεπερνούν τα τέσσερα.

«Απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί στον ΕΦΚΑ πρώην Γενικό Λογιστήριο», λέει η ΠΟΕΔΗΝ, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται ακόμη και να διακόψουν τις σπουδές τους παιδιά θανόντων υγειονομικών.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι: «Στοίβα οι φάκελοι στα γραφεία των λιγοστών υπαλλήλων που κατέβασαν τα στυλό επειδή δεν ολοκληρώθηκαν οι αποσπάσεις τους. Οι συντάξεις που εκδίδονται είναι για τους συναδέλφους που παραιτήθηκαν τον Γενάρη 2017. Δυόμιση χρόνια πίσω και με το ρυθμό που εκδίδονται ο χρόνος θα αυξάνει αντί να μειώνεται. Με την ίδια καθυστέρηση εκδίδονται οι επαναχορηγήσεις συντάξεων σε παιδιά που σπουδάζουν ή συζύγους θανόντων συνταξιούχων. Αναγκάζονται παιδιά να διακόπτουν τις σπουδές τους«.

Το πρόβλημα των συντάξεων σε αριθμούς

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

  • 9.000 είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (τώρα ΕΦΚΑ) για έκδοση συντάξεων για συναδέλφους που προέρχονται από τα Νοσοκομεία και τους ΟΤΑ.
  • Οι 4.500 είναι από τα Νοσοκομεία Κέντρα Υγείας ΕΚΑΒ με δεδομένο ότι κάθε χρόνο μόνο από τα Νοσοκομεία συνταξιοδοτούνται 1.500 (1.200 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και 300 γιατροί).

Η οδηγία που δόθηκε τώρα από την κα. Αχτσιόγλου είναι να εκδίδονται 25 συντάξεις το μήνα από 9.000 αιτημάτα που είναι σε εκκρεμότητα (Υγεία και ΟΤΑ), από κάθε υπάλληλο συστήνοντας ομάδες εργασίας.

Με δεδομένο τον αριθμό των υπαλλήλων που σήμερα βρίσκονται στο πρώην Γενικό Λογιστήριο αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος απονομής των συντάξεων θα αυξηθεί στα τέσσερα και πέντε χρόνια, αναφέρουν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ που κάνουν λόγο για «μπάχαλο»:

«Το μπάχαλο αυτό του πρώην Γενικού Λογιστηρίου ευνοεί την κυβέρνηση στις Δημοσιονομικές προτεραιότητες που έχει θέσει. Οι συνταξιούχοι ζουν με 400 – 500 ευρώ το μήνα που παίρνουν με την προσωρινή σύνταξη και η κυβέρνηση μαζεύει υπερπλεονάσματα για να τα κάνει επιδόματα».