ΠΟΕΔΗΝ: «Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό δεν θα αντέξουν μια πιθανή κρίση»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Τα δύο νοσοκομεία αναφοράς που έχουν οριστεί για να υποδεχθούν πιθανά κρούσματα από τον κοροναϊό, το "Αττικόν" και το "Σωτηρία", δεν θα καταφέρουν να διαχειριστούν με επάρκεια μια πιθανή κρίση, προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Ενίσχυση χρειάζεται το υγειονομικό μας σύστημα για να αντιμετωπίσει επαρκώς τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα της εποχικής γρίπης, αλλά και μια ενδεχόμενη κρίση που μπορεί να προκύψει με την εισαγωγή ύποπτων κρουσμάτων του κοροναϊού της Κίνας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία:

«Υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού. Το υγειονομικό μας σύστημα χρειάζεται ενίσχυση για να αντιμετωπίσει τέτοια κρίση έστω και σε πολύ μικρότερη κλίμακα από την Κίνα. Εξάλλου τα Νοσοκομεία δέχονται πλήθος ασθενών λόγω της εποχικής γρίπης», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ΠΟΕΔΗ.

Ποια στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό, «Αττικόν» και «Σωτηρία» δεν είναι κατάλληλα για να «σηκώσουν» μια πιθανή υγειονομική κρίση, κατά την ΠΟΕΔΗΝ;

Νοσοκομείο «Αττικόν»

Στο «Αττικόν» σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχει πολύωρη αναμονή στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Δεν λειτουργούν βασικά διαγνωστικά μηχανήματα (ακτινολογικά) και δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος.

«Αναπτύσσονται σε κάθε εφημερία πάνω από 100 ράντζα. 8 κλίνες ΜΕΘ εξοπλισμένες είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτών και Τραυματιοφορέων», αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους εργαζόμενους.

Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία»

Στο «Σωτηρία» έκλεισε η 10η Πνευμονολογική Κλινική λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ η Καρδιολογική Κλινική υπολειτουργεί, όπως καταγγέλλουν ενυπόγραφα και οι γιατροί με επιστολή τους στο Υπουργείο Υγείας.

«Υπάρχει πιθανότητα ιατρικών λαθών λόγω εργασιακής εξουθένωσης. Στο νοσοκομείο εμφανίστηκαν τα ράντζα», τονίζουν χαρακτηριστικά

ΕΣΥ: Χωρίς κλίνες ΜΕΘ και με σοβαρές ελλείψεις το ΕΚΑΒ, λέει η ΠΟΕΔΗΝ

Ως προς τη γενικότερη εικόνα του ΕΣΥ σε σχέση με την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης και πιθανής αντιμετώπισης υγειονομικής κρίσης με τον κοροναϊό, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει επάρκεια κλινών Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ και το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει σοβαρότατες ελλείψεις:

«Οι κλίνες ΜΕΘ είναι ανεπαρκέστατες. Στη λίστα αναμονής βρίσκονται καθημερινά περίπου 50 διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους Νοσηλείας. 100 κλίνες εξοπλισμένες κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Τα ασθενοφόρα που επιχειρούν ανεπαρκέστατα. Επιχειρούν στην Αττική 60 ασθενοφόρα πρωί – απόγευμα και 30 τη νύχτα, από τα 90 που θα έπρεπε να επιχειρούν πρωί – απόγευμα και 60 τη νύχτα λόγω βλαβών ασθενοφόρων και έλλειψη διασωστών. Η αναμονή των περιστατικών για διακομιδή φθάνει τη μια ώρα!», τονίζουν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ: «Ετοιμοι για όλα, είναι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία»

Το ελλιπέστατο υγειονομικό προσωπικό δίνει καθημερινά τη μάχη για να μείνουν όρθια τα Δημόσια Νοσοκομεία, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία:

«Είναι έτοιμοι να φορέσουν τις στολές προστασίας κατά του κάθε «ιού» αν και αμείβονται με 700 ευρώ το μήνα, χωρίς να είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Νοσηλευτές, Τραυματιοφορείς, γιατροί κάτω από τα όρια ασφαλείας. Εκτεθειμένοι σε σοβαρά λοιμώδη νοσήματα. Νοσηλευτές λόγω εργασιακής εξουθένωσης έχουν τρυπηθεί με σύριγγες που χρησιμοποιήθηκαν σε ασθενείς με σοβαρά λοιμώδη νοσήματα. Πάνω από 3000 νοσηλευτές πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και πολλοί εξ’ αυτών συνεχίζουν να εργάζονται εν μέσω των θεραπειών που υποβάλλονται. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό και άδειες».

Ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο -σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ- δεν προβλέπει  καμία μεταβολή, εκτός από τις οριακές αυξήσεις στην ανταποδοτική σύνταξη στους υπαλλήλους για το πάνω από το 30 έτη. Αντίθετα, νομιμοποιούνται όλες οι αντιασφαλιστικές μνημονιακές διατάξεις, σύμφωνα με τους εργαζόμενους:

«Η κυβέρνηση δεν θεσμοθετεί ένα διαχρονικά αυτονόητο πια με βάση τις υγειονομικές εξελίξεις, την ένταξή μας στα ΒΑΕ που είναι συνταγματική υποχρέωσή της. Διαθέτουμε κοινό φορέα ασφάλισης του ΕΦΚΑ και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με δύο ταχύτητες. Υγειονομικοί υπάλληλοι που προέρχονται από το ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και όσοι προέρχονται από το Δημόσιο δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ».

Αύριο Τρίτη 28/1/2020 οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 5ωρη στάση εργασίας και στις 11.00 πμ. διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), διεκδικώντας ένταξη στα ΒΑΕ.