ΠΟΕΔΗΝ: «Τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται προσλήψεις»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
"Τα νοσοκομεία χρειάζονται προσλήψεις" τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με αφορμή τις τελευταίες αιφνιδιαστικές επισκέψεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σε δημόσια νοσοκομεία.

Κονδύλια και άμεση πρόσληψη προσωπικού χρειάζονται τα δημόσια νοσοκομεία για να μην υπάρχει ταλαιπωρία των ασθενών, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ σε σχετική ανακοίνωσή της: «Οι επισκέψεις του Υπουργού Υγείας στα Νοσοκομεία δεν διορθώνουν την ταλαιπωρία των ασθενών», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δηλώνουν αντίθετοι στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει αναλυτικά στην ανακοίνωσή της τις κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία που επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Υγείας και τονίζει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.

ΠΟΕΔΗΝ: 40% κενές οργανικές θέσεις στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Ο Υπουργός Υγείας πρωτοχρονιά βρέθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι κενές οργανικές θέσεις σε προσωπικό αγγίζουν το 40%.

«Λειτουργούν 6 από τα 9 χειρουργικά τραπέζια λόγω έλλειψης προσωπικού και η λίστα αναμονής για χειρουργείο υπερβαίνει τους 8 μήνες. Στις ημέρες της εφημερίας το επισκέπτονται πάνω από 1.500 ασθενείς και η αναμονή για να εξυπηρετηθούν υπερβαίνει τις 8ώρες», τονίζουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι.

ΠΟΕΔΗΝ: Κενές οργανικές θέσεις στον Ευαγγελισμό και το Ιπποκράτειο

Στις 4 Ιανουαρίου ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», «στο οποίο  οι ασθενείς σε ημέρες εφημερίας ταλαιπωρούνται αρκετές ώρες, αναπτύσσει πολλά ράντζα και οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40%», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στις 5 Ιανουαρίου αργά τη νύκτα επισκέφτηκε το Νοσοκομείο «Σωτηρία» και συνομίλησε με το προσωπικό στα ΤΕΠ, στα οποία ο κ. Κικίλιας είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την ταλαιπωρία των ασθενών, λόγω έλλειψης προσωπικού, λέει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Έκλεισε η 10η πνευμονολογική κλινική λόγω έλλειψης προσωπικού. Το καρδιολογικό τμήμα λειτουργεί με επισφάλεια. Οι γιατροί εγγράφως ανέδειξαν την εργασιακή εξουθένωση και τον κίνδυνο ιατρικών λαθών. Τακτικά αναπτύσσει μετά από χρόνια ράντζα».

ΠΟΕΔΗΝ: «Δεν λύνουν προβλήματα οι επισκέψεις του υπουργού Υγείας στα νοσοκομεία»

«Οι επισκέψεις του Υπουργού Υγείας στα Δημόσια Νοσοκομεία για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα, δεν θα γλιτώσουν τους ασθενείς από την ταλαιπωρία. Το προσωπικό λιγοστεύει. Χρειάζονται άμεσα προσλήψεις και κονδύλια» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και παραθέτει στοιχεία:

  • Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας θα παραμείνουν και εφέτος καθηλωμένες στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ. Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι 3,5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1%.

«Ποιοτική Δημόσια Υγεία με τέτοιο ύψος δαπανών δεν πρόκειται να υπάρξει. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η λύση για τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας είναι οι συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Ότι η εγκατάσταση του ιδιωτικού τομέα στα Νοσοκομεία θα επιλύσει τις παθογένειες του συστήματος. Ξεχνάνε όμως ότι η χώρα μας έχει ήδη το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη. Οι πολίτες βάζουν ήδη βαθιά το χέρι στη τσέπη για να αγοράζουν τις υπηρεσίες αν και πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους οι οποίοι θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικοί και υποτίθεται έπρεπε να χρηματοδοτούν την Δημόσια Υγεία. Ταυτόχρονα παρακρατείται 6% εισφορά από μισθούς και συντάξεις για υγειονομική περίθαλψη».

ΠΟΕΔΗΝ: «Οι ΣΔΙΤ θα φέρουν εργασιακό μεσαίωνα»

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η εγκατάσταση ιατρικών μηχανημάτων από ιδιώτες θα στοιχίσει ακριβά στο κράτος, θα ελαστικοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις, θα μετακυλίσει το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών και θα φέρει εργασιακό μεσαίωνα:

«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν πάσχει από περαιτέρω ιδιωτικοποίηση για να ικανοποιήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά από επενδύσεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Τα Δημόσια Νοσοκομεία αν και έχουν χρέη 800εκ ευρώ, η χρηματοδότηση εφέτος βρίσκεται στο ύψος της περσινής (όριο δαπανών 1,5 δις ευρώ). Ακόμη δεν δημοσιεύθηκε η προκήρυξη των 2.300 θέσεων που συνεχώς εξαγγέλλονται. 25.000 λιγόστεψε το προσωπικό των Νοσοκομείων τα χρόνια των Μνημονίων. Μόνο για τα έτη 2018,2019 είχαμε 4.000 αποχωρήσεις και μηδενικές προσλήψεις. Σε άλλους τομείς του κράτους έγιναν προσλήψεις. Στην Υγεία όχι», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.