ΠΟΕΔΗΝ: Τα 5 ψέματα του πρωθυπουργού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης πέρασε σήμερα το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ απαριθμώντας όσα έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός και δεν το έχει πράξει.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:
1ο ΨΕΜΑ
«Με το Νόμο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψης των ανασφάλιστων περίπου ενάμιση εκατομμύριο συμπολίτες μας νοσηλεύονται σήμερα δωρεάν στα Δημόσια Νοσοκομεία». Δεν μας είπε ποιος πληρώνει. Το παράλληλο πρόγραμμα ή ο λαός; Μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε.
Η Δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων είναι Μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης. Αναφέρεται στο 3ο Μνημόνιο Ν.4336/2015 κεφάλαιο 2.5.2. «ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Η καθολική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κατάργηση του 5ευρου δεν ήταν επιτεύγματα της κυβέρνησης Τσίπρα. Αναζητήθηκε ισοδύναμο και μάλιστα υπερπολλαπλάσια. Αυξήθηκε η υγειονομική περίθαλψη από 4% στο 6% για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στις κύριες συντάξεις και εφάρμοσαν επίσης εισφορές υγείας ύψους 6% στις επικουρικές συντάξεις..
Το μέτρο αυτό απέφερε αφαίμαξη σε μισθούς και συντάξεις 800εκ.ευρώ κατ’ έτος τα οποία καταλήγουν στον ΕΦΚΑ για πληρωμή συντάξεων, αντί να κατευθύνονται ως οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ.
Ο ΕΟΠΥΥ μάλιστα απέστειλε και σχετικά εξώδικα στον ΕΦΚΑ.
Η Δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο Νόμο που θεσπίστηκε (Ν.4368/2016) στοιχίζει 100εκ.ευρώ κατ’ έτος και όπως αναφέρει η έκθεση θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Τα Νοσοκομεία φυσικά δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ για τους ανασφάλιστους από τον ΕΟΠΥΥ. Λαμβάνουν 1,156δις ευρώ κρατική χρηματοδότηση, όσοι ελάμβαναν και πριν την εν λόγω ρύθμιση. Ο ΕΟΠΥΥ το έτος 2014 ελάμβανε 774εκ.ευρώ κρατική χρηματοδότηση (πριν την ρύθμιση για κάλυψη των ανασφάλιστων με 100εκ.ευρώ). Εφέτος λαμβάνει 325,5εκ.ευρώ. 450εκ.ευρώ κάτω. Να πως επιτυγχάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα!!! Σας κοινοποιούμε τους προϋπολογισμούς. Δεν είναι σε θέση να αγοράσει τις αναγκαίες Υπηρεσίες Υγείας για τους πολίτες και τις αγοράζουν οι ίδιοι από την τσέπη τους. 4% του ΑΕΠ είναι οι ιδιωτικές Δαπάνες Υγείας στη Χώρα μας. Πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Τα βιβλιάρια Υγείας κατάντησαν κουρελόχαρτα. Οι πολίτες πληρώνουν τον συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή τον ιδιώτη γιατρό, πληρώνουν για τα φάρμακα (25% συμμετοχή, τη διαφορά μεταξύ γενόσημων και πρωτότυπων και ένα ευρώ για την εκτέλεση της συνταγής).
Σε πολλές περιπτώσεις ο ΕΟΠΥΥ σε χρόνια Νοσήματα εγκρίνει λειψά φάρμακα και υλικά ανά μήνα. Αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να αγοράζουν από τη τσέπη τους για να καλύψουν το μήνα (π.χ. ταινίες ζακχάρου, φάρμακα για χρόνιες παθήσεις κ.α.).
Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει λεφτά στους πολίτες από επιστροφές σε προσφερόμενες Υπηρεσίες Υγείας (γυαλιά, οδοντιατρικές εξετάσεις κ.α.) πάνω από ένα χρόνο. Πληρώνουν από τη τσέπη τους, καταθέτουν τα δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ και περιμένουν την επιστροφή. Δεν επιστρέφονται ποτέ!!! Ξεχνάει. Πολλοί Ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και διαθέτουν πενιχρά εισοδήματα (συντάξεις) αναγκάζονται να παίρνουν τα φάρμακά τους μέρα παρά μέρα για να ανταπεξέλθουν. Τα αγοράζουν βερεσέ από τα φαρμακεία!!!
Που να βρει να δώσει χρήματα στα Νοσοκομεία;
Οι εξανεμισμένοι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων επιβαρύνθηκαν πλην των ανασφαλίστων με τους μισθούς, υπερωρίες, νυχτερινή εργασία και αργίες του προσωπικού με ελαστικές μορφές απασχόλησης, ανέλαβαν τα ακριβά φάρμακα που χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ. Γι’ αυτό βρίσκονται στο κόκκινο. Τι κάνουν τα Νοσοκομεία για να ανταπεξέλθουν οικονομικά; Υποβαθμίζουν συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Θέτουν τους Ασθενείς σε κίνδυνο.

2ο ΨΕΜΑ
«Έρχομαι τώρα στο κρίσιμο τομέα της Υγείας και στην εμβληματική μεταρρύθμιση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο προβλέπει τη δημιουργία 239 τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας»
Η εν λόγω μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι Μνημονιακή δέσμευση που περιλαμβάνεται στο 3ο Μνημόνιο Ν.4336/2015 στο κεφάλαιο 2.5.2 Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η προκήρυξη προσωπικού για την στελέχωση των ΤΟ.Μ.Υ. δεν προσελκύει ενδιαφερόμενο ιατρικό προσωπικό και πήρε ήδη δύο παρατάσεις. Τα διαθέσιμα κονδύλια για τη μεταρρύθμιση είναι κοινοτικά κονδύλια. Μετά τη λήξη των κοινοτικών προγραμμάτων θα επέλθει κατάρρευση και στα ελάχιστα ΤΟ.ΜΥ. που τελικά θα λειτουργήσουν.
Τα ΤΟ.ΜΥ. τελικά όσα λειτουργήσουν θα λειτουργήσουν ως ΚΕΠ Υγείας. Θα δίνουν πληροφόρηση για τις διαθέσιμες Μονάδες Υγείας και για τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Και τίποτα άλλο. Δεν θα στελεχωθούν ποτέ με γιατρούς.
Ο ΙΣΑ ανακοίνωσε ότι για τις 195 θέσεις Ιατρών στην Αττική για στελέχωση των ΤΟ.ΜΥ. έγιναν 98 αιτήσεις (29 Γενικοί Ιατροί, 30 Παθολόγοι, 40 Παιδίατροι). Στο τέλος δεν θα μείνει κανένας. Υπέβαλαν αίτηση για προσωρινή απασχόληση έως ότου τακτοποιηθούν στο ΕΣΥ ή τον ιδιωτικό τομέα. Στην περιφέρεια οι αιτήσεις είναι μηδαμινές. Ποιος γιατρός δουλεύει με 1.200 ευρώ το μήνα;
Τα Κέντρα Υγείας καταρρέουν λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού και υλικών. Το επιβεβαιώνει έρευνά μας σε 65 Κέντρα Υγείας.
Κέντρα Υγείας που επισκευάστηκαν, εξοπλίστηκαν, παραμένουν φαντάσματα (Καρυών Αγίου Όρους, Αντιμάχειας Κω, Αιπείας Μεσσηνίας, Καμένων Βούρλων, Λεβίδι Αρκαδίας, Μαυροθάλασσας Σερρών). Πεταμένα εκατομμύρια ευρώ.

3ο ΨΕΜΑ
«Παράλληλα δίνουμε μεγάλο αγώνα για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό που βρήκαμε στο ΕΣΥ. Από το 2015 έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ πάνω από 9.000 Γιατροί, Νοσηλευτές, Παραιατρικό και Διοικητικό Προσωπικό».
Με τα λόγια Τσίπρα στα μεγάλα Νοσοκομεία έπιασαν δουλειά 150 νέοι υπάλληλοι, στα μεσαία Νοσοκομεία 100 υπάλληλοι και στα μικρά Νοσοκομεία 50 υπάλληλοι κατά μέσο όρο. Ούτε στον ύπνο μας τόσοι γιατροί και Νοσηλευτές!!!
Η πραγματικότητα είναι άλλη. Επί των ημερών του κου Τσίπρα προσλήφθηκαν 6000 υπάλληλοι. Εξ αυτών μόνο 2.000 μόνιμοι. Επίσης εργάζονται 4.000 με ελαστικές μορφές απασχόλησης (ανανεούμενες συμβάσεις, νέες προσλήψεις, κοινοτικά κονδύλια). Αντίστοιχος αριθμός επικουρικών, ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις έργου κ.α.) υπηρετούσαν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Άρα δεν μιλάμε για πρόσθεση προσωπικού στο ΕΣΥ που είπε στη ΔΕΘ ο κος Τσίπρας.
Στα Νοσοκομεία το μόνιμο προσωπικό επί των ημερών του κου Τσίπρα μειώθηκε κατά 7.073 υπαλλήλους (συντάξεις, αποχωρήσεις, παραιτήσεις, μετατάξεις, μετακινήσεις). Αντίστοιχα στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη μειώθηκε 2.208. Στο ΕΚΑΒ μειώθηκε κατά 114 διασώστες. 4.000 υπάλληλοι κατά μέσο όρο με ελαστικές μορφές απασχόλησης υπηρετούσαν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αναλυτικά στοιχεία στην Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό ενόψει εγκαινίων ΔΕΘ 7/9/2017.

4Ο ΨΕΜΑ
Εκ των 9.000 που προσλήφθηκαν…. οι 2.500 είναι μόνιμο προσωπικό.
Το μόνιμο προσωπικό που προσλήφθηκε επί των ημερών του κου Τσίπρα είναι 2.000 και όχι 2.500. Έχει όμως σημασία να δούμε τον λεπτομερή κατάλογο με όλες τις «πέτσινες» προσλήψεις στην Υγεία που δημοσίευσε τα απόγευμα 11 Μαΐου 2017 το Μέγαρο Μαξίμου σε non paper, προς ενημέρωση όπως είπε των «γνωστών – αγνώστων» της «παραπληροφόρησης» και της «διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» που «προσπαθούν μα μειώσουν τη δουλειά της κυβέρνησης και στον χώρο της Υγείας». Έλεγαν στην ενημέρωση: Έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία 8.591 εκ των οποίων 2.684 μόνιμοι. Βρίσκονται σε διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας (άρα τώρα έχουν ήδη προσληφθεί αφού μεσολάβησαν πέντε μήνες) 1.836 εκ των οποίων 1.423 μόνιμοι.
Ως εκ τούτω τότε το Μέγαρο Μαξίμου έλεγε ότι προσέλαβε 4.107 μόνιμους υπαλλήλους. Στη ΔΕΘ ο κος Τσίπρας είπε ότι προσέλαβε 2.500 μονίμους. Πότε έλεγε αλήθεια και πότε ψέματα; Εκτός και εάν η διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας που στο Δημόσιο κρατάει ένα μήνα, στο Κράτος Τσίπρα είναι απεριόριστος. Πιάνονται από τα ψέματά τους!!! Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας προσωπικού. Λένε τόσα ψέματα που μπερδεύουν τα νούμερα. Άλλα νούμερα προσωπικού έδιναν τότε από το Μαξίμου, άλλα νούμερα τώρα. Ότι να ‘ναι!!!

5ο ΨΕΜΑ
«Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την στελέχωση με επιπλέον 9.500 άτομα το επόμενο διάστημα».
Σε λίγο θα έχουμε υπεράριθμο προσωπικό στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ!!! Υπεράριθμους γιατρούς και νοσηλευτές. Δεν θα ξέρουμε τι να τους κάνουμε!!!
Στην πραγματικότητα η μόνη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού που είναι σε εξέλιξη είναι 1.660 θέσεις μόνιμων υπαλλήλων, που δεν ξέρουμε πότε και πόσοι θα προσληφθούν τελικά. Επίσης 1.100 με κοινοτικά κονδύλια. Μέχρι να έρθουν θα έχουν φύγει οι 2.300 που υπηρετούν σήμερα με κοινοτικά κονδύλια και λήγουν οι συμβάσεις τους τον Φλεβάρη – Μάρτη 2018.
ΨΕΜΑ στο ΨΕΜΑ!!!

ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΕΤΣΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ!!!

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν